Titel ‘Beste private bank’ in Nederland terug bij ABN AMRO MeesPierson

27 februari 2019 Banken.nl 3 min. leestijd

ABN AMRO MeesPierson is overall de beste private bank van Nederland. Dat blijkt uit een nieuwe publicatie van het Engelse vakblad Euromoney, waarbij private bankers elkaars organisaties beoordelen. Het is voor MeesPierson de vijftiende keer in zestien jaar tijd. Slechts vorig jaar moest de private bank die positie laten aan de Nederlandse tak van het Zwitserse UBS, dat terug is gezakt naar de vierde plaats. ING en Van Lanschot vervolledigen het podium.

Sinds 2004 presenteert Euromoney de ‘Private banking and wealth management survey’, een kwalitatief onderzoek waarbij professionals elkaars organisaties beoordelen. Vermogensbeheerders die hoog scoren krijgen dus erkenning van mensen die er verstand van hebben. ABN AMRO MeesPierson staat in Nederland op eenzame hoogte als het gaat om het aantal keren dat ze het hoogste treedje betraden, namelijk vijftien keer in zestien jaar tijd.

Strikt genomen gaat het in dit onderzoek niet om de beste private ván Nederland, maar de beste private bank ín Nederland. Vandaar ook de aanwezigheid van twee Zwitserse banken in het nationale lijstje. En de aanwezigheid van ABN AMRO in sommige lijstjes van deelgebieden in andere landen.

Titel ‘Beste private bank’ in Nederland terug bij ABN AMRO MeesPierson

ABN AMRO MeesPierson staat in Nederland dus weer op de eerste plaats, terwijl het vorig jaar naar plaats #3 gezakt was. De vermogensbeheerder wordt in Nederland gevolgd door respectievelijk ING Private Banking en Van Lanschot. Twee Zwitserse partijen - UBS en Crédit Suisse - vervolmaken de top 5.

Trekken we het naar een Europees perspectief*, dan is ABN AMRO MeesPierson de enige Nederlandse partij die een plekje bemachtigt in de top 10, op de negende plaats. Daarmee bezet het dezelfde positie als vorig jaar, geen winst en geen verlies in positie. Er verandert sowieso weinig, de eerste zes vermogensbeheerders zijn namelijk dezelfde als vorig jaar, alleen wisselen ze hier een daar van positie. Niet verrassend zijn het vooral de Zwitsers die de boventoon voeren. Een opmerkelijke binnenkomer is er wel voor Deutsche Bank. De bank komt redelijk vanuit het niets ineens op plek #7 binnen, dat terwijl het er de laatste jaren in het algemeen niet bepaald voor de wind gaat.

Titel ‘Beste private bank’ in Nederland terug bij ABN AMRO MeesPierson

Op mondiale schaal komen veel ‘usual suspects’ terug die ook op nationale en continentale schaal al terugkomen. Zwitserland blijft de maat van alles op het gebied van private banking, met UBS in het bijzonder. Een drietal Amerikaanse vermogensbeheerders houdt echter aardig stand tussen het Zwitserse geweld. Ook hier verandert weinig in positie. Een positieve uitschieter is Santander, die vorig jaar nog op plaats #11 stond in deze mondiale lijst van Euromoney. ABN AMRO MeesPierson is op plaats #12 de hoogst genoteerde Nederlandse private bank.

Aziatische vermogensbeheerders ontbreken

Opmerkelijk is de totale afwezigheid van Aziatische private banks. Hoewel het aantal miljardairs in Azië hand over hand toeneemt en ‘gewone’ Aziatische banken inmiddels tot de grootste en krachtigste banken ter wereld behoren is dit nog niet terug te zien in het subdomein private banking. Let wel, het onderzoek van Euromoney is een kwalitatief onderzoek. Mogelijk zit het serviceniveau van Aziatische private banks nog niet op het niveau van Europese en Amerikaanse banken. De uitkomst zou waarschijnlijk anders zijn als puur werd gekeken naar ‘assets under management’.

*Euromoney hanteert twee definities van Europa, namelijk West-Europa en Centraal- & Oost-Europa. Deze top 10 heeft betrekking op West-Europa.