Brexit drijft grote Japanse bank Norinchukin naar Amsterdam

11 januari 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De Japanse bank Norinchukin gaat een vestiging in Amsterdam openen. De verhuizing is een direct gevolg van de brexit-plannen van het Verenigd Koninkrijk. Met een balanstotaal van rond de $800 miljard zit de bank qua grootte een beetje tussen ING en Rabobank in. De Amsterdamse activiteiten liggen op het vlak van projectfinanciering en in eerste instantie gaat het om ongeveer dertig medewerkers.

Londen verliest weer een bankkantoor, onder de dreigende wolken van een chaotische brexit. Het Japanse Norinchukin heeft besloten de overstap te maken van de Britse hoofdstad naar Amsterdam. Daarmee wil het zich verzekeren van blijvende toegang tot de markten binnen de Europese Unie. Immers, een kantoor in één EU-land geeft toestemming om actief te zijn in alle EU-landen.

Brexit drijft grote Japanse bank Norinchukin naar Amsterdam

Norinchukin is een investeringsbank met het hoofdkantoor in Tokyo. De bank investeert onder meer in aandelen, obligaties, securitisaties en vastgoed. Oorspronkelijk (in 1923) werd de bank opgericht om de opbouw van de landbouw en visserij te financieren. Kenners van het Japans hadden dat natuurlijk al lang door, want Norinchukin is opgebouwd uit de woorden ‘No - Rin - Chuō - Kinko’, die zoveel betekenen als landbouw, bosbouw, centraal en kredietunie. Nog steeds heeft de bank in haar activiteiten veel aandacht voor financiering van landbouwprojecten. In 2015 sloot de bank een strategische alliantie met Rabobank, specifiek op het vlak van Food & Agri, waar beide banken historisch gezien erg actief zijn.

Formele bevestiging

De bank heeft het nieuws over de verhuizing naar Amsterdam formeel bevestigd op de eigen website. Het nieuwe kantoor richt zich hoofdzakelijk op projectfinanciering. Daarvoor wordt een team van dertig man opgezet. Of die allemaal meeverhuizen vanuit Londen is niet bekend. Drie andere grote Japanse banken (Mizuho, Nomura en Daiwa) kozen eerder voor Frankfurt als uitvalsbasis voor hun Europese activiteiten. De keuze van MUFG, Japans grootste bank, heeft nog niet besloten. De bank heeft al wel een klein kantoor op de Zuidas, maar heeft nog niet besloten over de hoofdvestiging in Europa.

Lees ook:
EY: Britse financiële sector schuift al €800 miljard assets naar Europa