Huizenprijzen blijven tot 2021 doorstijgen volgens ABN AMRO

10 januari 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het economisch bureau van ABN AMRO verwacht dat de Nederlandse huizenprijzen nog tot 2021 zullen doorstijgen, al zal de toename van die stijging gaan afzwakken. ABN AMRO verwacht dat de huizenprijzen dit jaar met 6% zullen stijgen en in 2020 met 4%. Het aantal woningverkopen zal echter blijven dalen.

Veel huiseigenaren zullen het nieuws van huizenprijzen die blijven stijgen met een goedkeurende blik ontvangen. Is het niet omdat ze mogelijk kunnen profiteren van een flinke overwaarde, dan wel van verlaging of verwijdering van de automatische risico-opslag op de hypotheek. Starters op de woningmarkt zullen minder blij zijn. Veel huizen worden onbetaalbaar voor die groep, niet in de laatste plaats omdat hun lonen niet even hard zullen mee stijgen en een hypotheek krijgen dus nog moeilijker wordt.

ABN AMRO verwacht voor 2019 een stijging van de woningprijzen met 6% en voor 2020 nog eens 4%. Het aantal woningverkopen zal echter blijven dalen. Was tijdens de economische crisis het wachten op nog lagere huizenprijzen medeschuldig aan het lage aantal verkopen, nu is de hoogte van de prijzen juist een probleem. Als mensen het al kunnen betalen, niemand koopt graag op het hoogtepunt. Daarbij bestaat het risico dat het huis enkele jaren later misschien weer onder water komt te staan.

Huizenprijzen blijven tot 2021 doorstijgen volgens ABN AMRO

Philip Bokeloh is econoom bij ABN AMRO en vertelt: "Tot voor kort gingen we ervan uit dat de woningprijzen in 2019 met 7 procent zouden stijgen. We verlagen deze prognose nu naar 6 procent, omdat het vertrouwen in de woningmarkt is afgenomen. Dit komt onder meer door toenemende onzekerheid over de groei van de economie. Desondanks denken we dat de woningprijzen dit en komend jaar blijven stijgen. De toename ligt per saldo iets boven het historisch gemiddelde, omdat de hypotheekrente aanhoudend laag is en het woningaanbod ook de komende jaren krap zal zijn."

Aantal woningverkopen daalt

De bank verwacht in 2019 een afname van 5% van het aantal woningverkopen en in 2020 nog eens een afname van 5%. Zowel bij bestaande woningen als bij nieuwbouwwoningen is het goed zoeken. Het feit dat de bouwsector ernstig om mensen verlegen zit zal daar zeker niet aan bijdragen. Volgens ABN AMRO worden er momenteel bovendien relatief veel dure nieuwbouwwoningen gebouwd.