BNG Bank passeert grens 5 miljard euro duurzame obligaties

22 november 2018 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

BNG Bank heeft bij internationale beleggers de afgelopen weken twee duurzame obligaties geplaatst voor kredietverlening aan gemeenten en woningcorporaties. Sinds 2014 heeft BNG Bank acht duurzame obligaties ter waarde van €5,2 miljard geplaatst op de kapitaalmarkt.

Olivier Labe, lid van de Raad van Bestuur van BNG Bank: “Duurzaamheid is een cruciaal onderdeel van de strategie van de BNG Bank. De bank wil het bewustzijn over duurzaamheid bij klanten vergroten door kennisoverdracht, innovatieve financiering én de uitgifte van duurzame obligaties. Daarnaast speelt de bank met deze obligaties in op de groeiende behoefte aan duurzame beleggingen bij nationale en internationale kapitaalverschaffers. BNG Bank heeft de afgelopen tien jaar meer dan EUR 100 miljard aan krediet verstrekt aan haar klanten in de publieke sector en behoort tot de grootste financiers van het Energieakkoord.”

Financiering duurzame gemeenten en woningcorporaties

BNG Bank financiert met de opbrengst de meest duurzame gemeenten en woningcorporaties van ons land. De partijen worden gekozen aan de hand van een methodologie die is ontwikkeld door Telos, het centrum voor duurzame ontwikkeling van de Universiteit van Tilburg. De gemeenten of woningcorporaties die in hun categorie het meest duurzaam zijn, worden gekoppeld aan een (euro)lening uit de opbrengst van deze obligatie. Zo wordt de opbrengst van de deze week uitgegeven ‘Sustainability Bond’ van €750 miljoen gebruikt voor leningen aan 125 Nederlandse gemeenten die in hun categorie (bijvoorbeeld: grootste of kleinste gemeenten, agrarische gemeenten of voormalige industriële gemeenten) het best scoren op duurzaamheid.

BNG Bank passeert grens 5 miljard euro duurzame obligaties

De systematiek van Telos is gebaseerd op de 17 Sustainable Development Goals of ‘Global Goals’ die zijn ontwikkeld door de Verenigde Naties. Telos heeft 14 van de 17 Global Goals bij gemeenten kunnen meten. In de periode 2014-2018 is de score van gemeenten op vrijwel alle doelen stabiel gebleven dan wel verbeterd. BNG Bank stimuleert zelf, samen met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), de invulling van de Global Goals door gemeenten. Zo ging de bank de dialoog aan met gemeentebestuurders over duurzaamheid, onder andere tijdens vier lokale inspiratiebijeenkomsten en tijdens een landelijke bijeenkomst in de ‘Climate Planet’ in Utrecht. 

Ook heeft de bank lokale ondernemers uitgedaagd om tijdens een ‘Global Goals Social Impact Challenge’ hun duurzame ideeën te pitchen. Komende woensdag 28 november vindt de finale daarvan plaats bij de VNG in Den Haag. De winnaar maakt kans op financiering door BNG Bank of het BNG Duurzaamheidsfonds.