ABN AMRO verkoopt deel belang in investeringsfondsen ABN AMRO Participaties

19 november 2018 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

ABN AMRO Participaties (AAP) is binnen ABN AMRO een smaldeel dat zich bezighoudt met private equity investeringen. De bank heeft aangegeven een deel van het belang in de AAP-fondsen te verkopen. Een koper is al gevonden, een consortium geleid door private equity huis AlpInvest. Nadat de deal beklonken is gaat AAP zelfstandig verder door het leven als Capital A.

AAP is inmiddels al meer dan 25 jaar actief. AAP richt zich op Nederlandse bedrijven met een duidelijke groeipotentie en een al aanwezige goede marktpositie. Uit door ABN AMRO gecommitteerde fondsen voorziet AAP die bedrijven van risicodragend kapitaal, waarmee ze hun positie verder kunnen verstevigen en door kunnen groeien. De hoogte van de investeringen die AAP doet liggen normaliter tussen de bandbreedte van €5 miljoen en €50 miljoen. ABN AMRO verkoopt nu een deel van haar belangen in de fondsen.

ABN AMRO verkoopt deel belang in ABN AMRO Participaties

Een consortium onder leiding van private equity huis AlpInvest neemt de posities in de fondsen over. Het consortium bestaat verder uit LGT Capital Partners, Five Arrows Secondary Opportunities (FASO) en Bregal. De nieuwe naam van de zelfstandige onderneming wordt Capital A.

Leverage ratio omhoog

ABN AMRO geeft aan dat de verzelfstandiging van AAP aansluit bij de strategische focus op traditionele bankrelaties. Aan het begin van het jaar werd ook al gehint op het afstoten van bepaalde zakelijke onderdelen van de bank. Met AAP (en straks dus Capital A) als zelfstandige onderneming versimpelt de structuur van de bank weer wat verder. Bovendien verbetert het de kapitaalpositie van de bank, doordat de leverage ratio omhoog gaat.