Winnaars ASN Bank Wereldprijs 2018 bekend

16 november 2018 Banken.nl 3 min. leestijd

Woensdagavond werden in de Rotterdamse Kunsthal de winnaars van de ASN Bank Wereldprijs 2018 bekendgemaakt. Verdeeld over drie categorieën werden evenzoveel winnaars uitgekozen, aangevuld met een publieksprijs. Aanvankelijk hadden 199 duurzame startups zich aangemeld, waar er voor de finale zes van overbleven.

Alle deelnemers aan de ASN Bank Wereldprijs zijn onderdeel van het ondernemerscollectief ‘Voor de wereld van morgen’. Dit collectief bestaat uit ondernemers die stuk voor stuk duurzaam ondernemen als uitgangspunt hebben. Verder kan het letterlijk elke richting op. De Wereldprijs is bedoeld als aanmoediging voor beginnende ondernemers en als extra opstapje.

De presentatie van de avond was in handen van voormalig BNN-presentatrice Zarayda Groenhart. Stuk voor stuk riep zij de zes finalisten het podium op om nog eenmaal hun innovatieve ideeën te presenteren aan de jury, in een ultieme poging hen te overtuigen. Per categorie werd een winnaar verkozen, aangevuld met een publieksprijs.

Winnaars ASN Bank Wereldprijs 2018 bekend

Mens & Samenleving

In de categorie Mens & Samenleving ging de winst naar Qup. Dat wordt uitgesproken als cup en daarmee verklapt de naam de doelgroep al enigszins. Qup vervaardigt externe borstprotheses voor vrouwen die te maken hebben gehad met een borstamputatie. De Qup is naar verluidt licht van gewicht en past in reguliere lingerie, in plaats van dat deze op het lichaam kleeft. Qup is gestart door een vrouw die het product ontwikkelde op basis van haar eigen ervaringen nadat ze te maken had gehad met borstkanker en als gevolg een borstamputatie. Qup ontvangt een prijs van €12.000 om verder te investeren.

Natuur & Milieu

Producent van duurzame verf Fairf gaat ervandoor met de prijs in de categorie Natuur & Milieu. Fairf is een verf op waterbasis. Dat is op zichzelf niet zo bijzonder, want ook grote verfconcerns bieden verf op waterbasis. Voor het bindmiddel gebruikt Fairf echter sloophout als een natuurlijk bindmiddel. Daarbij draait de fabriek waar Fairf geproduceerd wordt op zelf opgewekte energie van zonnepanelen. Volgens Fairf wordt daarmee tot 950 gram CO2 per geproduceerde liter verf bespaard ten opzichte van reguliere verf. Fair ontvangt ook een geldbedrag van €12.000.

Klimaatbescherming

De natuur als inspiratie voor innovatie, dat is ongeveer wat de term biomimetica inhoudt. Het bedrijf Qlayers besloot eens goed naar de huid van haaien te kijken en waarom ze zo ogenschijnlijk wrijvingsloos door het water heen schieten. Dat leverde de eerste prijs op in de categorie Klimaatbescherming. Ze ontwikkelden een technologie om microstructuren mee te printen, bijvoorbeeld die van een haai. Door die structuren te printen op vervoersmiddelen als auto’s, treinen en vliegtuigen kan de wrijving worden teruggebracht, waardoor energie bespaard kan worden. Voor Qlayers ligt een bedrag van €16.000 klaar om verder te groeien.

De publieksprijs van ruim €8.000 ging naar Makus. Makus ontwikkelt designer inductiekookplaten. Het uitgangspunt is dat steeds meer huizen gasvrij gaan worden en inductiekookplaten zijn dan een goed alternatief. Om de overgang sneller te laten verlopen dan ingegeven door de ontwikkelingen in gasvrij wonen, besteedt Makus veel aandacht aan het uiterlijk van de kookplaten, die gemaakt worden met behulp van organische inkt. Zo wil het bedrijf mensen laten zien dat koken op inductie niet alleen nuttig, maar ook stijlvol kan zijn.