Nog zes ondernemers in de race voor ASN Bank Wereldprijs 2018

30 oktober 2018 Banken.nl 2 min. leestijd

Zes innovatieve startups dingen nog mee naar de ASN Bank Wereldprijs 2018. Met de competitie wil ASN Bank duurzame innovatieve bedrijven een opstapje geven om het daadwerkelijk te kunnen gaan maken in de wereld. Op 14 november worden in de Rotterdamse Kunsthal de winnaars bekendgemaakt.

De jury van ASN Bank ontving maar liefst 199 inzendingen van duurzame startups. De startups behoren allemaal tot het collectief ‘Voor de wereld van morgen’, zoals de ondernemersgemeenschap van de bank genoemd wordt. Met de prijs wil ASN Bank initiatieven die bijdragen aan een meer duurzame wereld extra gelegenheid geven om tot volledige wasdom te komen.

Van de 199 inzenders zijn er nog 6 over. Daaruit worden uiteindelijk drie winnaars gekozen, verdeeld over evenzoveel categorieën: Natuur & Milieu, Mens & Samenleving en Klimaatbescherming. De drie winnaars mogen samen in totaal €40.000 verdelen. Ook voor de verliezers zijn er nog kansen, namelijk een Publieksprijs ter waarde van maximaal €11.000.

Nog zes ondernemers in de race voor ASN Bank Wereldprijs 2018

De zes finalisten zijn als volgt.

Categorie Mens & Samenleving

Het bedrijf Cemba produceert op een circulaire manier matrassen uit restafval van de textielindustrie uit Bangladesh. Die matrassen worden ingezet voor vluchtelingen in Bangladesh.

Proud Breast richt zich op vrouwen die te maken hebben gehad met een borstamputatie. Het bedrijf ontwikkelde de zogeheten Qup: een betaalbare externe borstprothese. Volgens Proud Breast is de Qup licht van gewicht en biedt het meer draagcomfort dan bestaande silicone protheses.  

Categorie Natuur&Milieu

Verfproducent Fairf maakt met behulp van gerecycled sloophout duurzame muurverf. Via een eigen stichting leidt het bedrijf in minder ontwikkelde landen bovendien mensen op tot schilder.

Wereldwijd worden jaarlijks miljoenen tomaten niet opgegeten. The Ketchup Project maakt van deze partijen resttomaten ketchup. Het concept gaat voedselverspilling tegen en geeft boeren in Kenia extra inkomsten.

Categorie Klimaatbescherming

Technologie-startup Qlayers werkt aan de printing van microstructuren, bijvoorbeeld de structuur van een haaienhuid. Auto’s, treinen of bijvoorbeeld vliegen die zo’n coating gebruiken profiteren van minder wrijvingsweerstand. Het resultaat is besparing van brandstof.

Producent van inductiekookplaten Makus produceert designer kookplaten met behulp van organische inkten. Door inductiekookplaten fraai vorm te geven wil het bedrijf consumenten een extra reden geven om over te stappen en de overstap naar gasvrij koken te maken.  

De jury beraadt zich de komende weken over de uiteindelijk genomineerden. Op 14 november in de Kunsthal in Rotterdam wordt bekend wie de winnaars zijn.