ABN AMRO en ING opnieuw in blockchain platform voor energie- en grondstoffenhandel

16 november 2018 Banken.nl 1 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

Samen met enkele grote spelers uit de olie- en gaswereld hebben de twee banken ABN AMRO en ING het blockchain handelsplatform Vakt gelanceerd voor de energie- en grondstoffenhandel. Onder andere de energiereuzen Shell en BP zijn onderdeel van het project, alsmede diverse internationale financiële instellingen.

Het nieuwe handelsplatform dat opereert via blockchain is opgezet om te zorgen voor meer efficiëntie en meer vertrouwen in de handel van energie en grondstoffen. Tot de oprichters behoren oliemaatschappijen Shell, BP en het Noorse Equinor en financiële instellingen als ABN AMRO, ING, Société Générale, Gunvor, Koch Supply & Trading en Mercuria.

ABN AMRO en ING opnieuw in blockchain platform  voor energie- en grondstoffenhandel

Hoe gaat het platform in de praktijk dan zorgen voor meer efficiëntie en meer vertrouwen? Dat gebeurt door gebruik te maken van smart contracts. Dit zijn geprogrammeerde, digitale contracten waarmee partijen afspraken kunnen vastleggen. Het voordeel van deze contracten is dat er geen derde partij nodig is die toezicht houdt op de transactie, de executering van de overeenkomst vindt geautomatiseerd plaats. Geen tussenpersoon, meer vertrouwen, de schatting is dat het een besparing van de kosten kan opleveren tot maar liefst 40%.

Komgo SA

Vice-president productontwikkeling Lyon Hardgrave spreekt de verwachting uit dat het platform eind november live kan gaan. Het is de tweede keer in korte tijd dat een dergelijk blockchain platform in deze sector wordt aangekondigd. In september werd door Komgo SA al een soortgelijk project aangekondigd, dat eind 2018 het definitieve levenslicht moet zien. Daar zijn ABN AMRO, ING en Rabobank alledrie bij betrokken.

Gerelateerd: Grote banken en industriëlen ontwikkelen blockchain platform voor grondstoffenhandel