ABN AMRO kondigt wijzigingen in RvC aan

08 november 2018 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

ABN AMRO heeft aangegeven dat twee huidige commissarissen, Steven ten Have en Frederieke Leeflang, zullen terugtreden. De bank heeft voor beiden al een opvolger op het oog, Anna Storåkers en Michiel Lap. De twee zullen worden voorgedragen tijdens de Algemene Vergadering van Aandeelhouders in april 2019.

De aankondiging van ABN AMRO over de wijziging in de samenstelling van de raad van commissarissen kwam gelijktijdig met de presentatie van de kwartaalcijfers. Tijdens die presentatie legde de bank positieve cijfers over. De nettowinst over het afgelopen kwartaal bedroeg €725 miljoen, daarmee staat de bank 8% in de plus ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

De toplagen van ABN AMRO kenden een roerige eerste helft van het jaar. In februari verliet president-commissaris Olga Zoutendijk eerder dan gepland en met enig lawaai de raad van commissarissen. Naar verluidt was er intern veel kritiek op haar als ‘autoritair’ bestempelde leiderschapsstijl. Enkele maanden later was er de motie van wantrouwen van een groep managers binnen de bank die de noodklok luidden over de koers van de bank. Met het aantreden van Tom de Swaan als nieuwe president-commissaris is de bank ogenschijnlijk weer in wat rustiger vaarwater terecht gekomen. Met Steven ten Have en Frederieke Leeflang vertrekken meteen twee leden van de rvc, maar met Anna Storåkers en Michiel Lap heeft de bank al twee opvolgers op het oog.

Zweedse connectie

De corona op de letter a in de naam van Storåkers verklapt een Scandinavische herkomst en dat klopt. Anna Storåkers heeft de Zweedse nationaliteit en heeft de afgelopen negen jaar diverse leidinggevende functies binnen Nordea bekleed, de grootste bank van Scandinavië. Ze was vooral actief op het gebied van retail banking. Daarvoor was ze werkzaam als associate bij managementadvieskantoor McKinsey en eveneens als associate bij Goldman Sachs. De voorgenomen benoeming van Storåkers is in een bepaald perspectief saillant, omdat Nordea de afgelopen jaren opzichtig geflirt heeft met ABN AMRO.

ABN AMRO kondigt wijzigingen in RvC aan

Tot een fusie of overname kwam het niet, maar feit is dat de bank met Storåkers al de tweede hooggeplaatste persoon in een jaar tijd aantrekt die afkomstig is van Nordea. Eerder was dat Christian Bornfeld, die Chief Innovation & Technology Officer bij ABN AMRO is geworden. Dat kan op drie manieren worden uitgelegd. Ten eerste, ABN AMRO wil zich wapenen tegen Nordea door interne kennis van die bank in huis te halen. Ten tweede, ABN AMRO wil met die interne kennis juist het pad effenen voor nauwe samenwerking. En ten derde kan het ook gewoon toeval zijn en is Storåkers simpelweg de meest geschikte persoon.

Michiel Lap

De andere beoogde commissaris is Michiel Lap. Ondanks zijn achternaam heeft hij helemaal niets te maken met Scandinavië. Lap heeft lange tijd in Londen gewerkt bij verschillende internationale banken op het gebied van corporate en investment banking, onder meer Morgan Stanley en Goldman Sachs. Hij is sinds 2015 ook commissaris bij advies- en ingenieursbedrijf Arcadis.

Meer bancaire expertise

Tom de Swaan, voorzitter van de raad van commissarissen, toont zich opgetogen met de voorgenomen benoemingen: "Ik ben verheugd dat wij vandaag twee goede kandidaten met ruime ervaring in de financiële sector kunnen aankondigen. Daarmee wordt voldaan aan onze wens de bancaire expertise in de Raad van Commissarissen verder te vergroten."