Nederlands stel koopt woning met behulp van crowdfunding

30 oktober 2018 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Kort geleden raakte al bekend dat de eerste hypotheek met een deel crowdfunding verstrekt was. Afgelopen week betraden de nieuwe eigenaren officieel hun nieuwe woning in Leiden. De crowdfundinghypotheek is een initiatief van Jungo, een interne startup van IT-dienstverlener Topicus uit Deventer.

De crowdfundinghypotheek is een noviteit in Nederland volgens Jungo. Niet eerder is een hypotheek gefinancierd met behulp van deze vorm van alternatieve financiering. De kopers financieren via Achmea Bank zelf 80% van de totale leensom, de resterende 20% wordt gefinancierd via verder niet gerelateerde investeerders. Volgens Jungo snijdt het mes aan twee kanten: een aantrekkelijk rendement voor de investeerders en een woning voor woningzoekenden, met een lager rentepercentage als er veel crowdfunders meedoen.

Dolblij

Ivo van Kampen is samen met partner Kim Opdam de gelukkige van deze bijzondere constructie. Van Kampen: “We zijn dolblij met onze nieuwe woning en de innovatieve manier waarop we de hypotheek hebben geregeld. Met dank aan 110 crowdfunders hebben wij nu de voordeligste hypotheek, terwijl zij een mooi rendement maken.”

Jungo biedt hypotheek met deel crowdfunding

De hypotheek met behulp van crowdfunding is een bedenksel van Jungo, een startup van IT-dienstverlener Topicus. Volgens mede-oprichter van Jungo Vincent van den Noort zijn er meerdere voordelen aan dit soort innovatieve hypotheken. “We bieden op deze manier een eenvoudige en zeer zeker ook voordelige hypotheek aan waarbij zowel de huizenkoper als de investeerder profiteert”, aldus Van den Noort. “Behalve deze investeerders kunnen ook familie en vrienden van de huizenkopers worden betrokken en investeren in hun hypotheek. Zo kunnen zij er samen voor zorgen dat de hypotheek nog goedkoper wordt. Wij hanteren voor het toekennen van een hypotheek gewoon de geldende acceptatiecriteria. Je kunt bij ons dus niet meer lenen dan bij een bank.”

Hoog tijd

De hypotheek werd afgesloten met behulp van adviseur Rutger Wiering van Freek Hypotheek Voorhout. Hij ziet goede toekomstperspectieven: “Het werd hoog tijd dat crowdfunding ook mogelijk wordt bij de aankoop van een huis. De crowdfundingcampagne verliep snel en was binnen anderhalve week rond. Ik verwacht dat deze vernieuwende hypotheekvorm met een scherpe rente voor de koper en een mooi rendement voor de investeerder, de komende tijd voor velen een goede keus blijkt te zijn.”