ABN AMRO schroeft verwachtingen voor energieaandelen verder op

21 september 2018 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

ABN AMRO MeesPierson maakt melding van positieve vooruitzichten met betrekking tot aandelen in de energiesector en in grondstoffen. Voor beide sectoren hanteert de bank nu het etiket ‘overwogen’, waar dat eerst nog ‘neutraal’ was. ABN AMRO is juist minder positief over aandelen in financiële instellingen, met name Europese. In zijn algemeenheid adviseert de bank te beleggen in risicovolle beleggingscategorieën.

De opwaardering voor wat betreft energie heeft vooral te maken met een verwachte stijging van de olieprijzen. Ralph Wessels, Hoofd Beleggingsstrategie bij ABN AMRO MeesPierson: "Onze positieve prognoses voor de olieprijzen zijn voor ons een reden om nog positiever te zijn over de energiesector. Stijgende olieprijzen hebben een directe impact op de grote oliemaatschappijen. Bovendien is er indirect een positieve uitwerking op bedrijven actief in de oliedienstverlening, omdat een hogere olieprijs tot meer investeringen leidt. Na jaren van achterblijvende investeringen verwachten we daarom betere tijden voor dienstverleners in de olie-industrie. Met name voor ondernemingen actief in technologie, projectbeheer, technische diensten en producten voor de energiesector verwachten we gunstige ontwikkelingen. We zijn ook positief over het beleggingspotentieel van grondstoffen. Dit is gebaseerd op een positieve inschatting van de energieprijzen en gunstige prognoses voor andere soorten grondstoffen."

ABN AMRO schroeft verwachtingen voor energieaandelen verder op

ABN AMRO MeesPierson is echter minder overtuigd van aandelen in Europese financiële instellingen. Daaraan liggen onder meer de lage rente en de onzekere politieke situaties in Italië en Turkije ten grondslag.

Wessels: "Er zijn verschillende oorzaken waardoor aandelen van Europese banken dit jaar minder goed presteren dan de bredere Europese aandelenmarkt. Onder andere de politieke situatie in Italië, de blootstelling aan de markten in de Europese periferie en Turkije, en het trage tempo waarin de Europese Centrale Bank (ECB) de rente terugbrengt naar een normaler niveau, spelen hierbij een rol. Ten opzichte van Europese banken zijn Amerikaanse banken winstgevender en hebben ze ook een betere marge. Eerder deze maand hebben we daarnaast winst genomen op onze positie in vastgoed. Het onderliggende beeld bij vastgoed is nog steeds goed, maar waarderingen zijn onaantrekkelijker geworden. Ook onze verwachting van een verder verzwakkende dollar spreekt niet in het voordeel van vastgoed."

Lastige obligatiemarkt

Wat betreft obligaties houdt de private bank zich enigszins op de vlakte. Rente op belangrijke Europese staatsobligaties blijft onverminderd laag en toch nog steeds niet in staat om te concurreren met rente op liquiditeiten. In een goed gebalanceerde beleggingsportefeuille hebben obligaties een fundamentele rol, maar volgens ABN AMRO kan het nog even duren voordat obligaties weer die waarde hebben. Wat betreft Europa zijn er zorgen over Italië, dat nu enkele maanden een nieuwe regering heeft. Het land is voorlopig een onberekenbare factor, wat niet goed is voor de kredietwaardigheid van het land. Hetzelfde geldt in opkomende markten voor de landen Turkije en Argentinië, al is er volgens ABN AMRO geen groot risico op besmettingsgevaar. Hierdoor blijven obligaties van opkomende economieën in het algemeen nog wel op het menu staan.