Bijna helft elektronische betalingen in Europa inmiddels contactloos

19 september 2018 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Europeanen maken in toenemende mate gebruik van contactloos betalen. Dat blijkt uit nieuwe gegevens van aanbieder van betaaltechnologie MasterCard. In de periode januari tot en met augustus van dit jaar steeg het aantal contactloze transacties met maar liefst 97% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Voor veel mensen was het in het begin misschien even wennen. De pas langs een terminal houden en klaar was Kees. Geen pincode meer nodig voor de lagere bedragen. Was het allemaal wel veilig? Als er al sprake was van koudwatervrees, dan is die inmiddels lang en breed verdwenen. In meer dan vijftien Europese landen is meer dan de helft van het aantal elektronische betalingen ondertussen contactloos. Nederland is één van die landen. Met dat aantal is contactloos betalen de breedst geaccepteerde manier van betalen.

Veilige manier van betalen

Volgens MasterCard vinden consumenten contactloos - naast makkelijk - minstens net zo veilig als conventionele manieren van betalen. Het opent ook deuren naar nieuwe voorwerpen waarmee betaald kan worden. Waar de betaalpas voorlopig nog wel de algemene standaard zal blijven, zullen persoonlijke wearables als ringen, horloges of zonnebrillen steeds vaker in de praktijk gaan fungeren als betaalmiddel. Eigenlijk alles waar een nfc-chip in verwerkt kan worden. Aanvankelijk bestonden er zorgen over criminelen, die met draagbare terminals de pinpas van mensen konden leegtrekken, maar in de praktijk bleek dat ongegrond. Betaalvereniging Nederland gaf begin 2017 aan dat dit in heel 2016 niet was voorgekomen.

Bijna helft elektronische betalingen in Europa inmiddels contactloos

In Nederland is sinds juni 2018 51% van de betalingen contactloos. Ten opzichte van vorig jaar is er sprake van een toename van 77%. Het tekent de massale adoptie van de betaaltechnologie. Dat 90% van de Nederlandse betaalpassen geschikt voor contactloos betalen draagt daar natuurlijk sterk aan bij. Het gros van die betaalpassen werkt via de techniek van Maestro.

Toename in vertrouwen

“Contactloos betalen heeft een enorme vlucht genomen in Europa, waarbij Nederland in de voorhoede zit,” stelt Arjan Bol, Country Manager Mastercard Nederland. “Wat we over de hele linie zien, ongeacht de economische situatie of het ontwikkelingsniveau van elk afzonderlijk land, is dat consumenten overal gebruik maken van contactloze technologie. Naast snelheid, gemak en gebruikseenvoud kijken consumenten ook steeds meer naar de veiligheidsaspecten als het op betalen aankomt. De vastgestelde groei in contactloos betalen getuigt van een toename in het vertrouwen in contactloze technologie,” aldus Bol.