Minister Hoekstra wil extra uitleg van top ING over schikking

06 september 2018 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

Minister van Financiën Wopke Hoekstra heeft gezegd extra uitleg te willen van de top van ING over de schikking met het Openbaar Ministerie wat betreft het faciliteren van witwassen. ING schikte eerder deze week voor €775 miljoen en ontkwam daarmee aan gerechtelijke vervolging. De bank erkent fouten te hebben gemaakt.

De schikking tussen ING en het Openbaar Ministerie was deze week groot nieuws. Met de schikking was een bedrag gemoeid van €775 miljoen, waarvan €675 miljoen reguliere boete is en €100 miljoen extra voor onterecht ontvangen inkomsten. Het is zonder overdrijven een smet op het blazoen van de bankensector. Met de schikking is de kous echter nog niet af, want minister van Financiën Hoekstra zegt extra uitleg te willen van de top van ING.

Hoekstra wil top ING horen over schikking

"Ik vind dit buitengewoon ernstig. Dit raakt opnieuw aan het vertrouwen in de financiële sector", zegt minister Hoekstra. "Ik zal het dossier zorgvuldig bestuderen en wil op korte termijn in gesprek met de toezichthouder en zal de raad van commissarissen van ING om uitleg vragen."

Salarisverhoging in ander daglicht

De schikking rakelt ook weer de salarisrel bij ING van eerder dit jaar op. Ook toen ging Hoekstra in gesprek met de top van ING over de belangrijke rol van de bank wat betreft het scheppen en behouden van vertrouwen in de financiële sector. Het leidde toen tot het overwegen van nieuwe maatregelen.

De uiteindelijk niet toegekende salarisverhoging van topman Ralph Hamers is iets waar ook directeur van de Vereniging voor Effectenbezitters (VEB) Paul Koster zich vragen over stelt. Volgens hem had ING tijdens het doen van dat salarisvoorstel al kunnen weten wat er zou gaan volgen. “Het onderzoek loopt al maanden en ze moeten een indruk hebben gehad van een mogelijk bedrag. De plek van Hamers is voor ons niet heilig", aldus Koster. "De raad van commissarissen moet zich nu afvragen of hij op den duur de beste man is voor de bank.” Hamers zelf heeft aangegeven dat hij geen reden zien om het bijltje erbij neer te gooien.