Goldman Sachs geeft Tesla advies bij privatisering

15 augustus 2018 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Autofabrikant Tesla lijkt steeds vastberadener om zich terug te trekken van de Nasdaq, de Amerikaanse technologiebeurs. Het bedrijf van topman Elon Musk wil naar verluidt graag verder als private onderneming, waarbij het zich niet meer ieder kwartaal hoeft te verantwoorden richting aandeelhouders. Tesla heeft Goldman Sachs en een handvol advocatenkantoren ingeschakeld voor advies.

Vorige week kwam vrij onverwacht de plotselinge wens voor een beursexit van Tesla in de publiciteit. Het was niet zomaar een gerucht. Topman Musk bracht het onderwerp zelf ter sprake in een Twitterbericht. Investeerders namen hem die tweet niet in dank af, want zij zagen het als beïnvloeding van de aandelenkoers. Termen als ‘vals’, ‘misleidend’ en zelfs een ‘nucleaire aanval’ op shortsellers kwamen langs. Hoe het ook zij, de Amerikaanse beurswaakhond Securities and Exchange Commission (SEC) heeft alvast een onderzoek aangekondigd wegens mogelijke overtreding van de federale beurswetten.

Goldman Sachs adviseert Tesla bij buyout

Het is dus maar goed dat Tesla een handvol adviseurs in de arm heeft genomen voor de woelige tijden die Tesla tegemoet kan zien, enerzijds voor juridisch advies, anderzijds voor financieel advies. Musk kondigde - wederom in een tweet - zakenbank Goldman Sachs aan als partij die financieel advies gaat geven over de buyout.

Saoedische steun

Tesla heeft nog nooit zwarte cijfers geschreven. Toch staat het aandeel vrij hoog, het schommelt al een tijdje tussen $300 en $400. Musk gaf aan een prijs van $420 per aandeel te willen betalen. Als hij alle aandelen wil opkopen komt dat neer op een bedrag van zo’n $70 miljard. Dat is volgens Musk veel te hoog, want naar zijn schatting blijft zo'n twee derde van de aandelen in handen van dezelfde aandeelhouders. De buyout zou moeten plaatsvinden met behulp van het Saoedische staatsinvesteringsfonds. Naar verluidt bezitten zij al 5% van de aandelen van Tesla.