Triodos maakt nominaties Hart-Hoofdprijs 2014 bekend

31 maart 2014 Banken.nl 4 min. leestijd
Profiel

Op 20 mei 2014 reikt Triodos Bank voor 4de keer de Hart-Hoofdprijs uit aan de ondernemer die met zijn of haar hart én hoofd een bijdrage levert aan een duurzame wereld. Negen vernieuwende en inspirerende ondernemers zijn genomineerd voor de Hart-Hoofdprijs.

De winnaar van de Hart-Hoofdprijs wint een bedrag van €10.000 om zijn of haar onderneming verder te ontwikkelen. Vorig jaar won de fairtrade winkel Nukuhiva van onder andere Floortje Dessing de Hart-Hoofdprijs.

De Hart-Hoofdprijs 2014

Genomineerden voor de Hart-Hoofdprijs 2014 zijn:

Roetz Bikes
Roetz Bikes is opgericht door Tiemen ter Hoeven en Mark Groot Wassink. Samen streven ze ernaar om de waarde van mens en materiaal op een goede wijze te benutten, door middel van het produceren van innovatieve, stijlvolle fietsen in een verantwoord proces. 

Green Spread
Green Spread adviseert organisaties over het exploiteren van duurzame energie en het terugdringen van het energieverbruik. Naast advies ontwikkelt de organisatie het liefst duurzame energieprojecten door passende antwoorden te vinden op financieringsvraagstukken met bijvoorbeeld crowdfunding of door de projecten zelf te financieren.

Winkel van Sinkel
De Winkel van Sinkel is een monumentaal pand met een rijk verleden in het centrum van Utrecht. Na de verbouwing in 1995 tot horeca- en cultuurgelegenheid werd de Winkel van Sinkel een begrip in Utrecht en omgeving. Het gevarieerde culturele aanbod, het sfeervolle grand café en het bijzondere Nachtrestaurant in de oude werfkelders trekken jaarlijks veel bezoekers.

Herberg De Kop van ’t Land
Herberg De Kop van ’t Land bevindt zich op een bijzondere locatie middenin de natuur. Liesbeth en Ewout runnen een kleinschalig gastenverblijf en een gerenommeerd biologisch en vegetarisch restaurant. Met verse, biologische en regionale seizoensproducten maakt Ewout mooie smaakcombinaties die aangenaam verrassen.

De Boshoeve
In de multifunctionele accommodatie De Boshoeve is onder meer een kinderdagverblijf gevestigd. Hier zijn zowel gezonde kinderen, als kinderen die meer zorg nodig hebben welkom. Naast het buitenspelen in de diverse tuinen is er veel aandacht voor een gezond en zuiver binnenklimaat voor de kinderen. Daarnaast worden regenwater en zonwarmte hergebruikt.

De Balie
De Balie is een politiek en cultureel podium aan het Leidseplein in Amsterdam. In haar dertigjarig bestaan is De Balie uitgegroeid tot een fenomeen op het gebied van spraakmakende projecten op het snijvlak van kunst, cultuur en politiek. Yoeri Albrecht en Jolanda Beyer hebben met de De Balie een kweekplaats voor nieuwe initiatieven en ideeën gecreëerd. Een plek waar onderwerpen op de kaart worden gezet, die aandacht trekken van media, publiek en politiek voor ontwikkelingen in de samenleving.

Sjaak en Aga Twisk
Agrariërs Sjaak en Aga Twisk hebben zich gespecialiseerd in het lang bewaren van groentes en plantgoed, waarbij het een uitdaging is om de producten gezond te houden. Daarvoor hebben zij een innovatieve hete lucht ontsmettingstechniek ontwikkeld waar geen chemicaliën bij komen kijken en waarmee ze een voorbeeld zijn voor de sector.

Urtica de Vijfsprong
Urtica de Vijfsprong is een samenwerkingsverband dat bestaat uit landbouwbedrijf de Vijfsprong en zorgstichting Urtica. Vanuit een antroposofische visie maken zij de combinatie van wonen, zorg, behandeling en meewerken op de boerderij mogelijk. Bewoners kunnen werkzaam zijn in de veehouderij, zuivelverwerking, akkerbouw en de tuinbouw. Maar ook in brasserie De Keuken van Hackfort of in de winkel waar de natuurproducten verkocht worden is er genoeg te doen.

Nationaal Muziekinstrumenten Fonds
Het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds steunt het Nederlandse muziekleven door het in bruikleen beschikbaar te stellen van kostbare instrumenten aan jong talent, conservatorium studenten en beroepsmusici. Daarmee wil het Fonds muziekstudenten en professionele musici stimuleren om hun talenten nog beter te benutten en te ontwikkelen.

In onderstaande video geven de genomineerde duurzame ondernemers een toelichting op hun initiatief.

Stemmen

Wie is uw favoriete ondernemer? Stemmen op uw favoriete ondernemer kan tot en met 16 mei via http://www.triodos.nl/nl/over-triodos-bank/hart-hoofdprijsoverzicht/