Platform ‘Wijzer in Geldzaken’ bestaat tien jaar

26 juni 2018 Banken.nl 3 min. leestijd

Het platform ‘Wijzer in Geldzaken’ voor de bevordering van verantwoord financieel gedrag in Nederland bestaat tien jaar. In samenwerking met onder andere het Ministerie van Financiën en partners uit verschillende richtingen draagt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) via het platform bij aan een betere financiële gezondheid van Nederlanders. Erevoorzitter Koningin Máxima hield een toespraak.

Voorkomen dat consumenten in financiële problemen raken. Dat is het hoofddoel waarvoor het platform ‘Wijzer in Geldzaken’ is opgericht. Het is een gezamenlijk initiatief van onder meer het Ministerie van Financiën, de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en andere partners uit de financiële sector, wetenschap, overheid en onderwijs-, voorlichtings- en consumentenorganisaties. Het initiatief bestaat inmiddels tien jaar.

Maatschappelijke dimensie

‘Wijzer in Geldzaken’ richt zich op een groep consumenten die moeite hebben met het regelen van hun geldzaken. Niet alleen is dit op individueel niveau een probleem, het kan ook op maatschappelijk niveau zorgen voor een financiële veenbrand. Gebrek aan geld is vanzelfsprekend reden nummer één, maar gebrek aan inzicht van de verhouding tussen inkomsten en uitgaven is vaak een goede tweede. Het platform organiseert daarom diverse - vaak jaarlijks terugkerende - evenementen voor meer financieel bewustzijn onder Nederlanders.

Minister Hoekstra (Financiën) en Koningin Máxima

Door de jaren heeft het platform zich gericht op verschillende gebieden, waaronder inzicht in pensioenen, de ontwikkeling van financiële huishoudboekjes en diverse vormen van financiële educatie voor kinderen. Kinderen vormen een belangrijk speerpunt van ‘Wijzer in Geldzaken’, want jong geleerd is nu eenmaal oud gedaan. Eerder dit jaar gingen tijdens de Week van het Geld bankprofessionals langs op scholen om voorlichting te geven over geld. ‘Bank voor de Klas’ is een begrip dat inmiddels breed bekend is in de bankensector.

Belang van sparen

Tijdens de viering van het tienjarig jubileum nam onder andere Koningin Máxima plaats achter het spreekgestoelte. "De ontwikkelingen gaan snel en dat brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. Geld is tegenwoordig nog nauwelijks zichtbaar of tastbaar: contactloos betalen bestond tien jaar geleden nog niet, webwinkels zijn sinds die tijd in aantal verzesvoudigd en overal kan 24 uur worden betaald. Houd dan nog maar overzicht”, aldus Máxima. Zij onderstreepte het belang van sparen voor een financieel gezond leven. Hoe kun je beter sparen? “Bijvoorbeeld door bij het pinnen het bedrag naar boven af te ronden en dat geld automatisch op een spaarrekening te zetten. Het gaat om de toekomst van mensen."

Gerelateerd: Gerjoke Wilmink, Nibud, over het belang van financiële educatie