BNP Paribas Fortis ziet winst over 2013 verdubbelen

28 maart 2014 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De grootste bank van België BNP Paribas Fortis heeft vorig jaar twee keer zo veel winst gemaakt als een jaar eerder. De winst van de voormalige Fortis Bank kwam uit op €638 miljoen. De tegoeden op de rekeningen van de klanten stegen met 3,9% en de kredietverlening steeg met 2,4%.

Inkomsten uit nieuwe activiteiten en kostenbesparing

In 2012 bedroeg de nettowinst nog €313 miljoen. Het Belgische dochterbedrijf van het Franse financiële concern BNP Paribas schrijft de verdubbeling van de winst toe aan de “sterke en veerkrachtige bedrijfsprestaties in 2013 in een uitdagende economische en financiële omgeving”. Ook schrijft de Belgische bank de winststijging toe aan de inkomsten uit nieuw toegevoegde gespecialiseerde activiteiten zoals leasing en kostenbesparingen. De winststijging  kwam tot stand ondanks een waardevermindering van €446 miljoen op de investeringen in vermogensbeheerdeelnemingen.

BNP Parisbas Fortis

Groei spaargelden en kredietverlening

Ook wist de bank meer spaargeld aan te trekken en meer leningen te verstrekken aan particulieren. Dankzij de goede groei in spaarrekeningen in België stegen de klantendeposito’s met 3,9% tot €105 miljard. De kredietverlening steeg met 2,4% tot €86 miljard. De leningen aan bedrijven bleven vanwege de geringe vraag achter. De cijfers van BNP Paribas bevatten naast de Belgische activiteiten ook de activiteiten in onder meer Luxemburg en Turkije. Buiten België meldde de Belgische bank vooral een stevige groei in Turkije. De bank haalde daar meer particuliere klanten binnen.

Reorganisatie kantorennetwerk

Al eerder maakte de bank bekend dat 300 tot 350 kantoren om worden gebouwd tot advieskantoren. Daarbij zullen zo’n 1800 arbeidsplaatsen gaan verdwijnen. Bij het management nog eens 300 arbeidsplaatsen. Ook zullen 150 kantoren de deuren moeten sluiten. Daarnaast gaat de bank sterk inzetten op digitalisering, bijvoorbeeld met de nieuwe online Hello Bank. Die was eind 2013, het eerste jaar van haar bestaan, in België goed voor 49.000 klanten.

€386 miljoen aan dividend naar Franse moederbedrijf

In november vorig jaar verkocht de Belgische staat haar belang van 25% in BNP Paribas Fortis voor €3,25 miljard aan het Franse moederbedrijf. De Belgische bank keert nu een dividend van €386 miljoen uit aan het Franse moederbedrijf BNP Paribas.