Nyenrode Business Universiteit organiseert seminar over AI en ethiek

06 juni 2018 Banken.nl 4 min. leestijd

Op woensdag 30 mei vond het seminar 'AI en Ethiek' plaats op Nyenrode Business Universiteit. Dagvoorzitter Ronald Jeurissen opende de middag met de vraag: “Hoe kan Artificial Intelligence de vrijheid van mensen respecteren en promoten? De techniek is nog nieuw en niemand weet hoe de toekomst eruit komt te zien." Toch is hij hoopvol gestemd: "Nu is de kans om AI en ethiek zelf vorm te geven.”

Simone van der Burg, senior onderzoeker aan Wageningen University & Research, presenteert de dilemma’s van ‘smart farming’. “Smart farming bestaat uit technische middelen die boeren helpen om hun bedrijf beter te begrijpen. Denk aan sensoren die de grondsamenstelling of de productie van een melkkoe meten. Maar wie is eigenaar van die data? Is dat het bedrijfsgeheim van de boer? Of van ICT-bedrijven? Of moet de maatschappij boeren kunnen controleren, zodat zij meer, verantwoord en veilig voedsel produceren?” Van der Burg ziet betrokkenen worstelen met deze vraag en vervolgt haar onderzoek naar de ethische aspecten van smart farming.

Seminar AI en Ethiek - Technische en ethische overwegingen van Artificial Intelligence

Big data of Big Brother?

“Facebook definieert wie we zijn, Amazon weet wat we willen en Google weet wat we denken”, zegt Marcel Becking, filosoof aan de Radboud Universiteit Nijmegen. “Big data weet beter dan wijzelf wat we willen. Maar wordt de techniek ingezet als Big Brother, dan is onze autonomie in het geding. Macht is een belangrijk element. Bedrijven in Silicon Valley weten heel veel. Maar geen gegevens over je gezondheid, onderwijs en bankzaken. Wat gebeurt er als je appt of mailt met je dokter? Daarom is het belangrijk dat de politiek ook een belangrijke rol speelt. GDPR is de eerste stap.”

Dromen bouwen

Annelies van den Brink en Jan Marsman van Hitachi stellen de vraag: Wat doet men wereldwijd met AI en wat kan Nederland daaraan toevoegen? Volgens Forbes investeert Rusland in oorlogstechnologie en de USA in talent. Estland is voorloper in juridische vraagstukken over AI. Ook hebben ze relatief veel start-ups. En Nederland? Van den Brink vertelt: “Investeer in samenwerking en technologie. In de Gouden Eeuw bouwden we de beste schepen, dat kunnen wij nu weer doen. Bouw een droom.”

AI en robots: vloek of zegen?

Guszti Eiben van de VU Amsterdam zegt: “Machine learning is hot. AI moet aan vier dingen voldoen: denken en handelen als mens en rationeel denken en handelen. Intelligentie heeft een lichaam, geest, hardware en software nodig. Ik verwacht dat de ontwikkeling snel gaat.” Als robots straks zelf kunnen denken en zelf nieuwe robots ontwikkelen, rijst de volgende vraag: “Wie moet in de toekomst beschermd worden? Hebben robots rechten?” Eén ding is duidelijk: leven en werken met AI zal nooit meer hetzelfde zijn.

Seminar AI en Ethiek

Cyber crime en AI

Jan Veldink is de laatste spreker van het seminar. Hij werkt bij de Rabobank en is docent bij Nyenrode. “Banken staan voor grote uitdagingen om hun klanten te beschermen. Fraude bestrijden moet snel. Het is onlogisch dat iemand binnen een uur zowel in Nederland als Indonesië geld pint. Daarnaast moeten zelflerende machines 100% correct zijn. En je moet voorbereid zijn op steeds weer nieuwe aanvallen.” Technologie zal de toekomst zeker veranderen. Veldsink: “Wij willen dat het veilig is en waarde toevoegt.”

Deelnemers

Deelnemer Marko Kiers begint volgende maand als manager bij Oracle. Hij zegt: “Ik vond Eiben inspirerend. Hij gebruikt leuke tv-series zoals Westwood in zijn presentatie. Ook smart farming vond ik heel interessant. Wat gebeurt er als boeren straks van hun dataverkoop kunnen leven? Dat levert een grotere opbrengst op voor de early adopters.” Joke Ederveen volgt de module Market, Law & Ethics aan Nyenrode. “Ik vond het heel actueel. Het is mij duidelijk geworden dat kennis voor iedereen beschikbaar moet zijn. In mijn rol als bedrijfsadviseur wil ik AI meer op de agenda zetten.”

Modulair Executive MBA in Business & IT

De onderwerpen in dit seminar komen aan bod tijdens verschillende modules van de Modulair Executive MBA in Business & IT. Leer hoe je als manager of bestuurder het gat tussen IT en Business overbrugt.