ING dooft beleggingen in tabaksindustrie

24 april 2018 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De ING stopt met investeren in de mondiale tabaksindustrie. Dat meldt het Algemeen Dagblad. De oranje bank vindt het niet langer maatschappelijk verantwoord om geld te verdienen aan producten die een gevaar vormen voor de menselijke gezondheid en wil binnen vijf jaar alle investeringen afgebouwd hebben.

Tabak en sigaretten waren medio vorige eeuw mateloos populair. Er ging geen Hollywood-ster op de foto zonder sigaret en de namen van tabaksproducten sierden menig sportevenement of -team. De laatste twintig jaar is roken steeds meer in de verdrukking gekomen, nadat steeds meer duidelijk werd hoe slecht tabak is voor individuën en als gevolg voor de hele samenleving. Nog steeds is de tabaksindustrie een winstgevende sector, met bovengemiddelde hoge rendementen. Toch besluit ING zich terug te trekken uit de tabaksindustrie, nadat ABN AMRO vorig jaar ook al aankondigde dit te doen.

Vorig jaar zetten de Verenigde Naties de tabaksindustrie al op een zwarte lijst. Een lijst waarop ook zaken als wapens, landmijnen en clustermunitie staan. Het doel van deze lijst is dat grote bedrijven - uit vrees voor reputatieschade en klanten die weglopen - niet meer investeren in deze industrieën.

ING stopt met investeringen in tabaksindustrie

“Er wordt steeds meer bekend over tabak, dat zelfs een klein beetje roken al erg schadelijk is”, aldus woordvoerster Caroline van der Giessen van ING. “Vooral op jonge leeftijd. En dat wereldwijd de meeste rokers voor hun 18de verslaafd raken. Vandaar dat ING dit besluit heeft genomen.” “[...] ING zal wereldwijd geen enkele nieuwe financiële investering meer doen in de tabaksindustrie. In 2023 is onze bijdrage in de tabaksindustrie dan helemaal teruggebracht tot nul.” Van der Giessen kan niet zeggen wat de invloed van de beslissing gaat betekenen voor de tabaksindustrie. De tabaksindustrie kent echter investeerders uit veel verschillende richtingen.

Langlopende contracten

ING heeft langlopende contracten uitstaan in de tabaksindustrie, dus ING zal niet van de ene op de andere dag zijn handen van de industrie af kunnen trekken. Naar verwachting gaat het ongeveer 4,5 jaar duren voordat ING zich volledig heeft teruggetrokken uit de tabaksindustrie en de laatste investeringen zijn terug ontvangen. Maar de eerste stap is gezet, een stap die bovendien niet teruggedraaid zal worden, ook al moet het nog voorgelegd worden aan de aandeelhouders.