ING-commissaris Van der Veer nog altijd achter salarisverhoging Hamers

30 maart 2018 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

President-commissaris bij ING en voormalig Shell-topman Jeroen van der Veer gaf deze week tegenover de Tweede Kamer tekst en uitleg over de voorgenomen salarisverhoging van topman Ralph Hamers. Van der Veer zag zich geconfronteerd met een commissie die de messen geslepen had, maar bleef achter zijn argument staan dat de beloningen omhoog moeten wil ING een mondiale topbank blijven.

Eerder deze maand ontstond veel commotie over een voorgenomen salarisverhoging van ING-topman Ralph Hamers. Het jaarsalaris van Hamers zou stijgen van €2 miljoen tot €3 miljoen, wat neerkwam op een stijging van 50%. Na de aankondiging stak een storm van maatschappelijke en politieke verontwaardiging op. Volgens president-commissaris bij ING Jeroen van der Veer stond ING voor een dilemma. Het risico op vertrek van bestuurlijk talent naar het buitenland of het oogsten van felle kritiek door het salaris te verhogen.

Het komt slechts zeer sporadisch voor, maar in de Tweede Kamer stonden deze week voor anderhalf uur alle neuzen dezelfde richting op. Van links tot rechts vond men het voorstel tot salarisverhoging ondoordacht en onacceptabel. Minister van Financiën Hoekstra (CDA) noemde de beloning ‘buitensporig’. Een veelgehoord argument was dat ING zonder hulp van de overheid tijdens de financiële crisis niet meer bestaan had en dat topbeloningen niet thuishoren in een bedrijf met zo’n belangrijke functie voor de maatschappij. Een ander gedeeld kritiekpunt was de scheefgroei tussen de salarisstijging van Hamers (50%) en die van medewerkers (1,7%).

Van der Veer geeft uitleg aan Tweede Kamer

Van der Veer bleef achter het idee van salarisverhoging staan: “We hebben een gigantisch dilemma. Als we het zo laten, betwijfel ik of de ING een grote sterke internationale bank blijft op een manier dat we er als Nederland trots op kunnen zijn." Gevraagd naar waarom de Raad van Commissarissen dan toch besloot de salarisverhoging terug te draaien antwoordde Van der Veer: “We wilden niet dat klanten weg zouden lopen en medewerkers nog ongelukkiger zouden worden.”

Afspraak met Financiën?

Minister van Financiën Hoekstra betitelde de salarisverhoging zoals gezegd als ‘buitensporig’. In de Tweede Kamer beweerde Van der Veer echter dat het beloningsbeleid waaruit de salarisverhoging van Hamers voortvloeide, juist met het departement was afgestemd. Als de financiële crisis voorbij zou zijn, spraken de door de Staat op de been gehouden bank en het toenmalige kabinet in 2010 af, dat het salaris van de ING-topman of -vrouw het middelste salaris zou worden van de grootste Europese bedrijven. “Omdat dat al was afgesproken, is er nu geen intensief contact geweest met Financiën”, zegt Van der Veer. “Achteraf gezien een fout.”

DNB niet blij

Bij de presentatie van het jaarverslag van De Nederlandsche Bank (DNB) gisteren liet ook topman Klaas Knot zijn licht schijnen over de situatie. De maatschappelijke verontwaardiging noemt hij ‘begrijpelijk’, met de financiële crisis nog vers in het geheugen. In de Volkskrant laat hij vandaag optekenen: “Raden van Commissarissen moeten daar rekening mee houden als ze nadenken over wat een optimale salariëring is voor bankbestuurders.” Zijn collega Jan Sijbrand - Directeur Toezicht bij DNB - toont zich evenmin gelukkig met de gang van zaken. “De recente initiatieven in de beloningssfeer hebben het wankele vertrouwen van het publiek in de banken een nieuwe knauw gegeven. Daar zijn wij als toezichthouder echt ongelukkig mee, dat kan ik niet anders zeggen.”