Europese Commissie lanceert fintech-actieplan

13 maart 2018 Banken.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

De Europese Commissie lanceert een gedetailleerd ‘Fintech Action Plan’ ter bevordering van de digitalisering van de financiële sector. Naast een uitgebreid stappenplan start de Europese Commissie een EU Fintech Laboratory, een blauwdrukverzameling best-practices en substantiële hervormingen op het gebied van crowdfunding.

Ruwweg de afgelopen vijf jaar is er een ware fintech-explosie geweest in de financiële wereld. Veel innovatieve bedrijfjes lanceerden diensten of producten waar consumenten kennelijk op zaten te wachten. De opkomst van fintechs wordt door grote en bekende spelers uit de financiële sector met gemengde gevoelens bekeken. Het zorgt enerzijds voor extra concurrentie, anderzijds biedt het nieuwe kansen. De Europese Commissie ziet veel voordelen in de opkomst van fintechs, zo blijkt uit de maatregelen die genomen worden.

Europese Commissie lanceert fintech-actieplan

Het uitvoerend orgaan van de EU heeft de afgelopen jaren veel tijd besteed aan het verkennen van de mogelijkheden die digitale vooruitgang biedt voor Europese consumenten. Het Fintech Action Plan moet voortborduren op de kracht van de interne markt, door middel van uitgekiende hervormingen. Een niet onbelangrijk onderdeel van deze hervormingen is nieuwe wetgeving die financiering door crowdfunding meer toegankelijk moet maken. Daarnaast richt Brussel een EU Fintech Laboratory op. Europese en nationale regeringen kunnen hier in een neutrale omgeving sparren met spelers uit de tech-wereld.

Mondiaal meedoen

De Letse eurocommissaris Valdis Dombrovskis - belast met Financiële Stabiliteit, Financiële Diensten en Kapitaalmarktenunie - licht de Europese plannen toe: “Om wereldwijd mee te kunnen blijven spelen hebben innovatieve Europese bedrijven toegang nodig tot kapitaal en hebben ze ruimte nodig om te experimenteren en te groeien. Dit is het uitgangspunt van ons Fintech Action Plan. Een EU crowdfunding-licentie helpt Europese crowdfundplatformen groeien. Het stelt hen beter in staat om bedrijven en investeerders vanuit de hele EU aan elkaar te koppelen. Zo ontstaan meer kansen voor bedrijven en ondernemers om hun ideeën te pitchen aan een groter publiek.”

Aandachtspunten

Concrete aandachtspunten die de Commissie verder opnoemt, zijn de opzet van een internationale database met manieren om informatie van deelnemende bedrijven te digitaliseren, de opzet van workshops ter bevordering van het delen van informatie over cybersecurity en de presentatie van een blauwdruk met tips over compliance ten opzichte van Europese toezichthouders. De voorgenomen plannen sluiten goed aan op beslissingen die kortgeleden genomen werden, aangaande de oprichting van een EU Blockchain Observatory and Forum. Dit kennisinstituut richt zich specifiek op de opkomst van cryptomunten en distributed-ledger technologie (DLT).