Europese Commissie start blockchain expertise-centrum

12 februari 2018 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

De Europese Commissie heeft blockchain ook hoog op de agenda staan. Het uitvoerend orgaan van de EU start daarom het Blockchain Observatorium en Forum. Het observatorium monitort de belangrijkste ontwikkelingen rond deze technologie en daarnaast wil het bijdragen aan versterking van Europese spelers die actief zijn in de blockchaintechnologie.

Blockchain is een openbaar online register (grootboek) van transacties. De keten van data-elementen, ook wel Blockchain genoemd, is een openbare online register (grootboek) van transacties en alsmede de onderliggende technologie die cryptografische valuta’s als bitcoin mogelijk maakt. Dat register is openbaar. Het staat niet ergens centraal op één computer, maar is verdeeld over het netwerk van computers van de gebruikers. Fraude plegen is daarom bijna onmogelijk, want wijzigingen in het register moeten worden goedgekeurd door een x aantal gebruikers.

Kennisbank

Naast een toepassing voor cryptovaluta kan blockchain op veel meer gebieden een rol spelen, ook in de interne processen van banken. Startups die gebruik maken van blockchain technologie voor de meest uiteenlopende zaken schieten als paddestoelen uit de grond. Het nieuw gestarte Blockchain Observatorium en Forum moet dienst gaan doen als een soort kennisbank over blockchain. Het verzamelen van informatie en het analyseren van trends spelen hierin een belangrijke rol. Door veel kennis over blockchain te vergaren wil Europa mee profiteren van de kansen en mogelijkheden die ontstaan.

EU start blockchain kennisbank

De manier waarop het initiatief is ingericht moedigt kennisoverdracht aan. Gezien het een forum betreft, is het toegankelijk voor wie maar wil. Het is zowel openbaar voor techneuten en ontwikkelaars, als voor burgers, wetgevers en andere geïnteresseerden.

Eurocommissaris voor Digitale Economie en Samenleving Marija Gabriel uit Bulgarije geeft uitleg over de stap van de Europese Commissie: “Blockchain heeft het in zich om alles op zijn kop te zetten en ik wil dat Europa vooraan staat bij deze ontwikkeling. We moeten hiervoor de juiste omgeving creëren: een Digitale Gemeenschappelijke Markt voor blockchain, zodat alle burgers op dezelfde manier de vruchten ervan kunnen plukken. Een lappendeken van allemaal losse initiatieven willen we voorkomen. Het EU Blockchain Observatorium en Forum is een belangrijke stap in die richting.”