Zorg en Welzijn en Rabobank delen risico op kredieten

20 maart 2014 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

Pensioenfonds Zorg en Welzijn en de Rabobank gaan samen het risico delen op uitstaande kredieten van Rabobank. De omvang van de kredietportefeuille waarover gezamenlijk risico wordt gelopen, bedraagt €3,2 miljard. Het gaat om ruim 500 bedrijfsleningen, waarvan meer dan de helft verstrekt is aan Nederlandse bedrijven. Deze samenwerking draagt bij aan de versteveging van de positie van beide concerns.

Langjarig rendement deelnemers Zorg en Welzijn

Zorg en Welzijn krijgt met deze transactie toegang tot een kredietportefeuille die de beleggingsmix van het pensioenfonds op een efficiënte wijze spreidt. Zo bereikt het pensioenfonds een stabiel en aantrekkelijk langjarig rendement ten behoeve van de deelnemers. Zorg en Welzijn heeft sinds 2006 ervaring met soortgelijke transacties die hun toegevoegde waarde voor het rendement van Zorg en Welzijn ook tijdens de financiële crisis hebben bewezen.

Krediet

Jan-Willem van Oostveen, manager Financieel- en Beleggingsbeleid van Zorg en Welzijn: “We werken graag samen met banken die een goede track record hebben op het gebied van kredietverlening. We hebben nu als pensioenfonds toegang gekregen tot beleggingen waar we graag in deelnemen. Deze samenwerking laat zien hoe Nederlandse pensioenfondsen en banken samen een impuls kunnen geven aan het investeren in de Nederlandse economie.”

Reductie kredietrisico Rabobank

Voor Rabobank ontstaat hiermee een reductie van het kredietrisico van deze leningenportefeuille. Het kapitaal dat op de bankbalans vrijvalt, kan door Rabobank opnieuw worden gebruikt voor het verstrekken van meer leningen in onder andere Nederlandse ondernemingen.

Tanja Cuppen, Chief Financial Risk Officer van Rabobank International: “Deze samenwerking met Zorg en Welzijn toont aan dat er steeds meer mogelijkheden zijn om Nederlandse pensioenfondsen te laten participeren in de financiering aan het Nederlandse bedrijfsleven.”