BNG Bank breidt aantal duurzame obligaties verder uit

12 december 2017 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De Bank Nederlandse Gemeenten (BNG Bank) heeft afgelopen weken haar aantal duurzame obligaties verder uitgebreid. Sinds 2014 heeft BNG Bank duurzame obligaties geplaatst die gezamenlijk een waarde van €4,1 miljard bedragen. Volgens de bank behoort zij daarmee op dit terrein tot de internationale kopgroep.

BNG Bank is een bank die opgericht is als spil tussen grote (internationale) beleggers aan de ene kant en instellingen die functioneren ten behoeve van inwoners van Nederland aan de andere. Daarbij kan worden gedacht aan provincies, nutsbedrijven, woningcorporaties en natuurlijk gemeenten. Aandeelhouders van BNG Bank zijn hoofdzakelijk gemeenten en de Nederlandse staat. Hoewel de naam bij veel particulieren misschien minder bekend is, is BNG Bank - gemeten naar de waarde van alle assets - de vierde bank van Nederland.

BNG Bank financiert duurzame woningcorporaties

Met de plaatsing van twee nieuwe duurzame obligaties financiert BNG Bank Nederlandse gemeenten en woningcorporaties die uitblinken in duurzaamheid. Wie en wat duurzaam is, wordt bepaald met behulp van kenniscentrum Telos, onderdeel van de Universiteit Tilburg en gespecialiseerd in het maatschappelijk hanteerbaar maken van duurzame ontwikkeling. De opbrengsten van de obligaties kunnen geleend worden door gemeenten of woningcorporaties die in hun respectievelijke categorie het meest duurzaam zijn.

Een van de onlangs geplaatste obligaties is een zogeheten ‘social housing bond’, met een waarde van $750 miljoen. In totaal 91 duurzame woningcorporaties komen in aanmerking voor een lening uit de genoemde obligaties, maar dan in euro’s. Daar zitten vooral veel middelgrote corporaties, die hun zaken op het gebied van duurzaamheid goed op orde lijken te hebben. Volgens BNG Bank is het “opvallend” dat woningcorporaties in deze categorie gemiddeld hoog scoren.

Onderdeel strategie

Olivier Labe is lid van de Raad van Bestuur van BNG Bank en licht de uitgave van de bonds verder toe: “Duurzaamheid is een cruciaal onderdeel van de strategie van de BNG Bank. De bank wil het bewustzijn over duurzaamheid bij klanten vergroten door kennisoverdracht, innovatieve financiering én de uitgifte van duurzame obligaties. Daarnaast speelt de bank met deze obligaties in op de groeiende behoefte aan duurzame beleggingen bij nationale en internationale kapitaalverschaffers. De bank verbreedt met deze transacties haar beleggersbasis en versterkt daarmee haar toegang tot de kapitaalmarkt in het belang van klanten. Een koppositie bij de uitgifte van duurzame obligaties past bij onze bank. BNG Bank heeft de afgelopen tien jaar meer dan €100 miljard aan krediet verstrekt aan haar klanten in de publieke sector en behoort tot de grootste financiers van het Energieakkoord.”