ING krijgt erkenning voor mantelzorgvriendelijk beleid

13 december 2017 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Werknemers van ING krijgen goede ondersteuning bij het zoeken naar een balans tussen werk en het verlenen van mantelzorg. Dat blijkt uit een erkenning van de stichting Werk&Mantelzorg, die ING het label ‘Wij werken mantelzorgvriendelijk’ geeft. De stichting prijst ING voor de aandacht die het vrijmaakt voor mantelzorgende werknemers en het bespreekbaar maken van dit onderwerp.

In Nederland verleent een vijfde van de werkende beroepsbevolking mantelzorg naast het werk. Er is weinig fantasie voor nodig om in te beelden dat het hebben van een fulltime baan niet altijd naadloos te combineren valt met mantelzorgtaken. Zieke en hulpbehoevende familie of vrienden hebben soms zorg of hulp nodig tijdens kantoortijden. Ook komt het voor dat zorg acuut nodig is en een werknemer niet anders kan dan zijn werkzaamheden staken om direct zorg te verlenen. ING begrijpt de moeilijke spagaat waar zulke medewerkers vaak in zitten en schenkt in de nieuwe cao - die op 1 januari ingaat - daarom extra aandacht aan deze groep werknemers.

ING erkend als mantelzorgvriendelijke organisatie

Samen met iemands leidinggevende wordt een plan opgesteld om werk en mantelzorg te kunnen combineren. In principe is ieder geval maatwerk, waarbij ruimte komt voor flexibele werktijden, zorgtaken geregeld kunnen worden onder werktijd en er mogelijkheden zijn om het werk onverwachts te onderbreken. Daarnaast komen er regelingen voor telewerken en het kopen van verlofuren. De inspanningen van ING gaan niet onopgemerkt voorbij, want de Stichting Werk&Mantelzorg heeft de bank nu officieel erkend als mantelzorgvriendelijke organisatie. Deze stichting heeft als doel om de combinatie werk en mantelzorg op de kaart te zetten bij bedrijven en stimuleert bewustwording en agendering van dit thema.

De erkenning voor het zijn van een mantelzorgvriendelijke organisatie stemt tot vreugde bij Maarten van Beek, Directeur HR bij ING Nederland: “Het is belangrijk dat je op elk moment in je werkzame leven een mentale en fysieke fitheid ervaart. Daarom ondersteunt ING mantelzorgers, zodat deze collega’s het beste uit zichzelf kunnen halen, zowel in hun rol als mantelzorger als in hun functie.”

Eerder dit jaar kwam ING ook al in het nieuws met vooruitstrevend personeelsbeleid, door kersverse vaders een maand zwangerschapsverlof te bieden, in plaats van de wettelijke twee dagen die we in Nederland kennen.