MUNT Hypotheken introduceert eerste overstaphypotheek

16 november 2017 Banken.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

MUNT Hypotheken lanceert per direct de eerste overstaphypotheek van Nederland, de MUNT Simpel Overstap Hypotheek. Deze service maakt het volgens de hypotheekverstrekker mogelijk om gemakkelijk over te stappen van hypotheekaanbieder.

Vorige week bleek uit onderzoek van de Nationale Hypotheekbond dat honderdduizenden hypotheekeigenaren, €10.000 tot €20.000 teveel betalen bij verlenging van de huidige hypotheek. De complexiteit van de wet- en regelgeving en de veelvoud aan gevraagde documenten bij het overstappen, zorgen ervoor dat veel hypotheekeigenaren vastzitten bij de huidige hypotheekaanbieder. Bij het oversluiten moeten volgens wet- en regelgeving vaak veel documenten opnieuw worden aangeleverd over het onderpand en het inkomen. Ook is er sprake van kosten voor advies, taxatie en notaris.

In 2016 was het totale hypotheekvolume van Nederland ruim €664,4 miljard, waarvan jaarlijks ongeveer 10% wordt geherfinancierd. Hiervan meldt slechts 40% zich bij een hypotheekadviseur om over te stappen, 60% van de hypotheek eigenaren gaat akkoord met het voorstel van de huidige aanbieder. Het merendeel van de huizenbezitters accepteert dus het verlengingsvoorstel van hun huidige hypotheekaanbieder. “Dat lijkt al snel voordelig, met name omdat de rente die de klant in de huidige markt aangeboden krijgt, sowieso fors lager is dan de rente die hij nu betaalt”, stelt Menno Luiten, commercieel directeur bij MUNT Hypotheken.

Te veel rente

Uit het onderzoek van de Nationale Hypotheekbond blijkt dat door verschillende oorzaken al snel een half procentpunt te veel aan rente wordt betaald bij het accepteren van het verlengingsvoorstel van de huidige hypotheekaanbieder. Bij een hypotheeksom van €200.000 kan dit bij een looptijd van 10 en 20 jaar oplopen tot respectievelijk ongeveer €10.000 en €20.000.
MUNT Hypotheken introduceert eerste overstaphypotheek van NederlandOm het overstapproces te versimpelen, en de consument een betere ‘deal’ te bieden, introduceert MUNT nu de ‘allereerste overstaphypotheek van Nederland’, waarmee consumenten eenvoudig kunnen overstappen. Luiten: “De moeite die je moet doen om over te stappen weegt al snel gevoelsmatig niet op tegen het te behalen voordeel, terwijl die wel echt fors is”, geeft Luiten aan, om daar aan toe te voegen: “Wij vinden dat dat anders moet in de hele hypotheeksector. Daarom vereenvoudigen we dat overstapproces.” Hij vervolgt: “Overstappen kost veel tijd en is stressvol. In de praktijk blijkt dan ook dat de meerderheid van bestaande hypotheekklanten het verlengingsvoorstel van de huidige aanbieder accepteert zonder naar alternatieven te kijken. Het mag niet zo zijn dat hypotheekaanbieders onevenredig veel geld verdienen aan hun klanten, omdat overstappen lastig is en ze dus ‘vastzitten’ in hun hypotheek. Om die reden introduceren we een overstaphypotheek waarmee je eenvoudig kunt overstappen.”

Simpel Overstap Hypotheek

Bij de Simpel Overstap Hypotheek is het aantal aan te leveren documenten flink teruggebracht, en hiermee is het proces gestript. Zo worden de werkgeversverklaring en de loonstrook vervangen door het SV-loon uit het UWV-verzekeringsbericht. Ook is een taxatie (in de meeste gevallen) niet nodig, omdat een automatisch gegenereerde modelwaarde wordt gehanteerd. Luiten: “We hebben met een open blik naar het hypotheekproces gekeken en dat aanzienlijk vereenvoudigd. Maar we zijn er nog niet. Dit is de eerste stap. Het kan en het moet nog veel eenvoudiger.”

MUNT Hypotheken, dat begin dit jaar nog werd uitgeroepen tot de beste geldverstrekker van Nederland, is sinds 2014 actief in Nederland en is na Rabobank, ABN AMRO, Aegon, INGFlorius en de Volksbank de zevende hypotheekaanbieder van Nederland.