Europese bedrijven investeren recordbedrag in FinTech

14 november 2017 Banken.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Bedrijven in Europa hebben in de eerste drie kwartalen van 2017 al meer geïnvesteerd in FinTech-ondernemingen dan in heel 2016. Wereldwijd vertonen de investeringen vanuit het bedrijfsleven juist een daling. Dat, en meer, blijkt uit de nieuwste editie van het ‘The Pulse of Fintech’-onderzoek van KPMG.

Technologisch innovatie in de financiële sector, vaak afgekort tot FinTech, zorgt voor flinke opschudding in de wereldwijde traditionele financiële dienstverleningssector. Om de status van deze markt, die voornamelijk bestaat uit startende bedrijven die met innovatieve technologie de traditionele bankensector uitdagen, in kaart te brengen, voert KPMG ieder kwartaal een grootschalig onderzoek uit naar de investeringen in FinTech-bedrijven wereldwijd.

Europese bedrijven investeren recordbedrag in FinTech

Uit de meest recente editie van dit zogenoemde ‘Pulse of Fintech’ onderzoek blijkt dat de investeringen van Europese bedrijven in FinTech dit jaar een recordhoogte bereikt. Aan het einde van het derde kwartaal hadden de investeringsfondsen van Europese corporates reeds $647 miljoen in FinTech geïnvesteerd – ruim $220 miljoen meer dan Europese bedrijven in heel 2016 in FinTech investeerden en bijna het dubbele van de totale corporate VC-investeringen in Europa in 2015. Niet alleen de totale waarde van de investeringen ligt dit jaar hoger dan in voorgaande jaren, maar ook het aandeel in het totale aantal deals is gestegen. De corporate investeringsfondsen waren in de eerste drie kwartalen van 2017 goed voor 20% van de deals, ten opzichte van 13% vorig jaar en 10% in 2015.

“De toename van het aandeel is een bewijs van het feit dat de meer traditionele financiële instellingen in Europa zich meer en meer richten op FinTech-bedrijven”, vertelt Ank van Wylick, Fintech-partner bij KPMG. Ze vervolgt: “Op deze manier willen zij vooruitgang boeken met het realiseren van hun digitale transformatie. Aviva’s recente investering in Wealthify, een startup die zich bezighoudt met vermogensbeheer, is hiervan een goed voorbeeld.” Britse vermogensbeheerder Aviva kocht begin oktober 2017 voor een onbekend bedrag een meerderheidsbelang in robotbeleggingsstartup Weatlhify. “De overname stelt Aviva in staat om klanten via haar portal aanvullende diensten aan te bieden. En Wealthify genereert meer inkomsten omdat het bedrijf toegang krijgt tot de klanten van Aviva”, legt Van Wylick de win-winsituatie van de overname uit.

Bedrijven wereldwijd investeren minder hoge bedragen in FinTech

Wereldwijd vertonen de FinTech-investeringen vanuit het bedrijfsleven juist een daling. Werd in voorgaande jaren nog $8,2 miljard (2015) en $9,6 miljard (2016) in FinTech geïnvesteerd, in de eerste drie kwartalen van 2017 kwamen de investeringen niet hoger uit dan $3,3 miljard. Vooral in Azië liep de totale investeringswaarde terug ten opzicht van vorig jaar – in 2016 investeerden Aziatische bedrijven $6,8 miljard in FinTech, maar in de periode van januari tot en met september 2017 komt dit bedrag nog niet hoger dan $0,8 miljard. Ondanks de stevige daling in het totale investeringsbedrag, worden er wel relatief meer deals gesloten tussen corporates en FinTech-bedrijven dan in voorgaande jaren – het aandeel van corporate venture capital in het totale aantal deals is gestegen naar 18%, ten opzichte van 16% in 2016.

Durfkapitalisten voeren investeringen op

Ook de durfkapitalisten op de Europese markt investeren dit jaar al meer geld in FinTech dan in heel 2016. Zowel in Q1 als in afgelopen kwartaal lagen de investeringen van venture capitalists hoger dan $700 miljoen, en in totaal ligt het totale bedrag voor 2017 tot nu toe rond de $1,9 miljard, terwijl vorig jaar zo’n $1,6 miljard werd geïnvesteerd door durfkapitalisten.

Europese durfkapitalisten investeren meer in FinTech

Opnieuw gaat Europa hiermee tegen de wereldwijde trend in. Tot nu toe liggen de FinTech-investeringen van durfkapitalisten wereldwijd (~$9 miljard) lager dan in 2016, met name door het uitzonderlijk goede tweede kwartaal van vorig jaar, toen een totale dealwaarde van bijna $7 miljard werd genoteerd. Waar de durfkapitalisten in Noord- en Zuid-Amerika ongeveer even actief zijn als vorig jaar, is het opnieuw Azië dat de grootste daling voor zijn rekening neemt. Het Aziatische durfkapitaal dat naar FinTech-bedrijven vloeit bleef in de eerste drie kwartalen onder de $3 miljard, terwijl in het tweede kwartaal van 2016 alleen al $5 miljard van durfkapitalisten naar FinTechs ging.

Open Banking-investeringen op komst

Van Wylick verwacht, met het oog op toenemende regelgeving en de aanstaande invoering van PSD2, dat investeerders de komende maanden vooral aandacht zullen besteden aan RegTech en allerlei oplossingen voor ‘open banking’. “Banken zien open banking steeds meer als een kans. De vraag is echter of ze een goed beeld hebben met welke FinTech-startups ze moeten samenwerken om deze kansen ook echt te verzilveren. Daarnaast zullen bedrijven meer geld gaan steken in InsurTech, de technologische vernieuwing in de verzekeringssector. Hier lijken samenwerkingsverbanden met andere bedrijven het aangewezen middel om goed te kunnen omgaan met de complexiteit van deze sector”, sluit Van Wylick af.

Gerelateerd: Investeren in FinTech onverminderd populair (Pulse of Fintech Q2 2017).