Rabobank helpt VION bij verkoop Oerlemans Foods

17 maart 2014 Banken.nl 2 min. leestijd

Begin maart besloot voedselgigant VION om de Oerlemans Foods business unit te verkopen aan investeringsmaatschappij H2 Equity Partners. Oerlemans Foods, een diepvriesgroentefabrikant, werd afgestoten omdat het niet meer paste bij de kernactiviteiten van VION, die zich voornamelijk richten op de verwerking van varkens- en rundvlees. Negen externe adviseurs, waaronder Rabobank, zijn betrokken bij de transactie.

Oerlemans is een producent en leverancier van vriesverse groenten, fruit en aardappelproducten. Merken die onder de holding vallen zijn onder Oerlemans, Keizer, Bio+ en Bauer. Het bedrijf heeft zo’n 740 medewerkers verspreid over drie locaties: het hoofdkantoor in Venlo en productiebedrijven in Nederland en Polen. Vorig jaar dacht VION de diepvriesgroentetak al te verkopen aan conservenspecialist Baltussen, maar die deal ketste af. Beide bedrijven kwamen niet tot overeenstemming over de voorwaarden en de prijs.

Rabobank - Oerlemans

Rabobank

Net als bij de vorige poging om Oerlemans te verkopen, werd VION bij de verkoop bijgestaan door financiële experts van Rabobank. Over de afgelopen twee jaar was de bank al betrokken bij diverse overige VION transacties, zoals de verkoop van Vion Ingredients aan Darling, de verkoop van de Vion UK Poultry en Red Meat business aan 2 Sisters Food Group en de verkoop van VION UK Pork aan Endless.

Het Rabobank team staat onder leiding van Arthur van der Goes. “Na het afketsen van de verkoop van Oerlemans aan conservenfabrikant Baltussen vorig jaar, zijn we in gesprek gegaan met H2, wat uiteindelijk resulteerde in een succesvolle afronding van de transactie” aldus Van der Goes. Overige Rabobank adviseurs betrokken bij de transactie zijn Martin Boeckmann, Tomas Mink, Mihayl Kilev, Jef Erends en Alain van der Putten.

Externe adviseurs

Op juridisch vlak wordt verkoper VION bijgestaan door De Brauw Blackstone Westbroek. Ook het advocatenkantoor is een goede bekende van VION, recent was De Brauw Blackstone Westbroek nog betrokken bij de verkoop van de Ingrediënts divisie en de Britse pluimvee en rood vlees divisie.

Koper H2 Equity Partners heeft zeven advieskantoren ingeschakeld om de transactie te begeleiden. PwC verzorgt het Corporate Finance advies. EY levert transaction support en Marsh, zusterbedrijf van onder meer Mercer en Oliver Wyman, adviseert op het gebied van insurance. Het juridisch advies wordt verzorgd door Houthoff Buruma en het Poolse advocatenkantoor Wardynski. Tot slot wordt H2 op communicatievlak ondersteund door Hill + Knowlton Strategies en verzorgt Tauw de environmental due diligence.