Mastercard verandert smartphones in contactloze betaalterminals

05 september 2017 Banken.nl 4 min. leestijd

Mastercard is in Polen een pilot gestart waarin een innovatieve betaaloplossing wordt getest. Ondernemers kunnen een app downloaden die hun mobiele telefoon verandert in een betaalterminal, zodat zij waar dan ook contactloze betalingen kunnen ontvangen. De pilot – die naar verwachting duurt van deze herfst tot de zomer van 2018 – is een samenwerking met Elavon, Polskie ePlatnosci en Mobeewave.

Polen is wereldwijd een van de meest vooruitstrevende landen op het gebied van contactloos betalen. Uit gegevens van Naradowy Bank Polski, de Poolse nationale bank, blijkt dat er in Polen 29,4 miljoen betaalpassen zijn waarmee contactloos kan worden betaald – bijna 78% van alle betaalkaarten. Met deze betaalpassen kan contactloos worden betaald bij maar liefst 514.000 betaalterminals, waarmee 91% van alle pinapparaten contactloos betalen faciliteren.

Tegelijkertijd is er in Polen een trend gaande onder ondernemers, waarbij kleine ondernemingen stoppen met het aanbieden van de mogelijkheid om te betalen met een pinpas, andere betaalkaart of mobiele telefoon met NFC-chip. Uit onderzoek van de Poolse Foundation for Development of Cashless Payments blijkt dat voor 36% van hen de belangrijkste reden om alleen contante betalingen te accepteren de kosten zijn die bij het aanbieden van een betaalterminal komen kijken.

Mastercard verandert Poolse smartphones in betaalterminals

Betaalterminal op smartphone

Samen met betaaldienstverleners Elavon en Polskie ePlastosci en FinTech-bedrijf Mobeewave, heeft Mastercard een pilot aangekondigd in Polen die het aanbieden van een betaalterminal weer aantrekkelijker moet maken voor kleine ondernemers. Met de technologie van Mobeewave kan een smartphone worden gebruikt als betaalterminal. De partners hebben een app ontworpen die deze technologie beschikbaar maakt voor ondernemers met een Samsung-smartphone. Om van deze mogelijkheid gebruik te maken, hoeven ondernemers alleen de app te installeren en een zakelijke account te openen. Vervolgens kunnen klanten contactloos afrekenen via de smartphone van de ondernemer, zonder dat hiervoor een betaalterminal of andere hardware voor nodig is.

Naar verwachting start de pilot deze herfst en zal duren tot de zomer van 2018. In eerste instantie doen er 200 kleine en micro-ondernemingen mee met de pilot, een aantal dat later zal worden uitgebreid naar 500 bedrijven. Tijdens de pilot kunnen klanten bedragen tot 50 Poolse zloty (ongeveer €12 ten tijde van schrijven) afrekenen op deze manier – hetzelfde limiet geldt in Polen voor contactloze betalingen bij een normale betaalterminal zonder een pincode te hoeven invoeren. Doordat ondernemers bij gebruik van deze oplossing slechts een smartphone nodig hebben, wordt eenvoudiger en veiliger om contactloze betalingen te ontvangen in bijvoorbeeld een marktkraam, kleine verkoopstand of buurtwinkel.

“Mastercard zet zich ervoor in om het mogelijk te maken op ieder met internet verbonden apparaat betalingen te kunnen accepteren. Ik ben verheugd dat Polen het eerste land is waar deze nieuwe innovatie in betaaltechnologie zal worden getest”, aldus Bartosz Ciolkowski, country manager Poland bij Mastercard. “De Poolse bevolking heeft meerdere keren bewezen open te staan voor innovatie in handel en financiën en deze oplossing zal bijdragen aan de transitie van Polen naar een cash-lite economie.”

Mastercard - Elavon - Polskie ePlatnosci - Mobeewave

Rafal Golebiewski, country manager Poland bij Elavon, voegt toe: “Innovaties zoals deze helpen om processen te stroomlijnen, de beschikbaarheid van diensten te vergroten en zorgen voor besparingen in tijd en kosten, ten gunste van kleine ondernemers en consumenten.” Janusz Diemko, president van Polskie ePlatnosci, vertelt: “Dit project vertegenwoordigt een belangrijke stap in het verbreden van de mogelijkheden van betaalpas-acceptatie in Polen door middel van innovatie in de hardware zelf. Dit biedt meer gebruikersgemak voor zowel ondernemers als consumenten.” Benjamin du Haÿs, CEO en medeoprichter van Mobeewave, sluit af: “We zijn verheugd dat we door onze partnership met Mastercard en Samsung, en met de ondersteuning van OT-Morpho, in staat zijn om onze oplossing voor het accepteren van contactloze betalingen op een mobiel in Polen aan te kunnen bieden.”