Ierse bank als eerste bestraft wegens te lage kapitaalbuffer

31 augustus 2017 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

De Ierse bank PTSB heeft de twijfelachtige eer om als eerste beboet te zijn door de Europese Centrale Bank (ECB) wegens te weinig geld in kas. De bank krijgt een boete van €2,5 miljoen opgelegd.

Sinds de financiële crisis moeten banken een bepaalde hoeveelheid liquide middelen in kas hebben om tegenslagen op te kunnen vangen. Met deze kapitaalbuffers - afgesproken in de Basel-akkoorden - wil Europa voorkomen dat slecht presterende banken weer gered moeten worden door de belastingbetaler. Vrij vertaald moeten banken wat vet op de botten hebben om een strenge winter door te kunnen komen.

Ierse bank bestraft wegens te weinig geld in kas

De ECB is sinds 2014 formeel toezichthouder op Europese banken en banken die niet voldoen aan het vereiste bufferpercentage kunnen een signaal verwachten om hun zaken beter te regelen. Dat signaal komt in dit geval in de vorm van een boete. Hoe hoog de kapitaalbuffer moet zijn verschilt per bank, het is afhankelijk van de grootte van de bank. Voor grote banken gelden bovendien strengere eisen, omdat zij gezien worden als essentieel voor het bancaire systeem.

PTSB kreeg de boete omdat het tussen oktober 2015 en april 2016 niet kon voldoen aan de gestelde kapitaaleisen. PTSB geeft aan dat het niet in financiële problemen is geweest, maar dat het de regels verkeerd geïnterpreteerd heeft.