Van Lanschot Kempen nu definitief eigenaar van Nederlandse wealth-managementtak UBS

29 augustus 2017 Banken.nl 2 min. leestijd

Van Lanschot Kempen en UBS bevestigen officieel dat de overname van de Nederlandse wealth-managementactiviteiten van UBS is afgerond. De vermogensbeheerder uit ‘s Hertogenbosch legt €28 miljoen neer voor de overname.

Eerder deze zomer - begin juni - kondigden Van Lanschot Kempen en UBS Nederland al aan dat eerstgenoemde de wealth-management activiteiten van de tweede zou overnemen. Met wealth-management wordt het topsegment van vermogensbeheer bedoeld. Wealth management is voorbehouden aan consumenten met een vermogen van tenminste €5 miljoen.

Private banken hebben in toenemende mate moeite om te kunnen groeien, onder meer door toegenomen regulering vanuit overheden, nationaal en supranationaal. Dat leidt enerzijds tot lagere vermogensdrempels en anderzijds tot fusies en overnames. Meerdere banken beschouwen schaalvergroting als middel om het hoofd boven water te houden. Vorig jaar ontstond reeds de fusiebank InsingerGilissen en ook Van Lanschot toonde zich actief door Staalbankiers over te nemen.

van lanschot kempen

Kwalitatieve schaalvergroting

Van Lanschot Kempen doet niet zomaar aan schaalvergroting, de portefeuille van UBS Nederland is gevuld met zeer vermogende klanten, die een bijdrage kunnen leveren aan de winstgevendheid van de Bossche bank. Door de overname neemt het beheerd vermogen van Van Lanschot toe met circa €2,6 miljard. 'We zijn zeer verheugd met deze overname, die onze positionering en ons profiel aanzienlijk verbreedt in het topsegment van de private banking-markt,' aldus Van Lanschot-topman Karl Guha.

Naast overname van de klantenportefeuille van UBS breidt Van Lanschot het personeelsbestand uit met 35 wealth-managementprofessionals en een serie nieuwe producten en diensten.