Betalen met Vingerafdrukscanner niet populair bij banken

14 maart 2014 Banken.nl 1 min. leestijd

De grootbanken in Nederland zijn vooralsnog niet onder de indruk van de nieuwe technologie om met behulp van vingerafdrukscanners op mobiele telefoon-apps betalingen door te voeren. Androidplanet, een grote Androidwebsite, onderzocht recentelijk hoe ING, ABN Amro en de Rabobank de nieuwe technologie beoordelen. De banken vinden ondermeer dat de markt nog niet klaar is voor de nieuwe technologie of dat deze nog te veel veiligheidsrisico’s met zich meebrengt.

Rabobank

Rabobank geeft aan dat de nieuwe technologie nog te onveilig is. Sterker nog, de bank twijfelt aan het feit of de vingerafdrukscanner qua veiligheid in de buurt kan komen van de huidige Random Reader of van de binnenkort in te voeren Rabo Scanner. Deze nieuwe methode voor internetbankieren zal de Random Reader gaan vervangen. Met behulp van de Raboscanner wordt een kleurcode ingescand, die tijdens het online banking proces in beeld verschijnt, waarop de Rabobank klant vervolgens een beveiligingscode ontvangt. Het nieuwe systeem moet de veiligheid van internetbankieren verhogen, door de betaling in twee stappen door te voeren.

Betalen met Vingerafdrukscanner niet populair bij banken

ING en ABN AMRO

Grootbanken ING en ABN AMRO stellen dat de vingerafdrukscanner wellicht in de toekomst mogelijkheden biedt, maar dat het vooralsnog een te vroeg tijdstip is voor de invoering ervan.

Kijkend naar de diverse smartphonesaanbieders is duidelijk dat zij bezig zijn met de vingerafdruk scantechnologie. Smartphones van Samsung en HTC – respectievelijk de Galaxy S5 en de HTC One Max – hebben al zo’n scanner. Apple is nog iets terughoudender en zal de nieuwe technologie naar verwachting op een later tijdstip op de Iphone modellen invoeren. Online betaaldienst Paypal ondersteunt inmiddels de technologie voor de Galaxy S5.