Edith Siermann nieuwe Chief Investment Officer bij DNB

24 augustus 2017 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Edith Siermann wordt de nieuwe Chief Investment Officer (CIO) op de vermogensbeheerafdeling van De Nederlandse Bank (DNB). Siermann komt over van beleggingsconsortium Robeco, waar zij lange tijd eveneens de functie van CIO heeft bekleed.

De Nederlandsche Bank (DNB) verdient geld door het uitgeven van munten en biljetten en door rentebaten op liggende valutareserves. Deze inkomsten worden verdeeld over drie uitgavenposten: de operationele kosten van DNB, het versterken van buffers nodig voor het voeren van monetair beleid en uitkering van dividend aan de eigenaar van DNB, de Staat.

Edith Siermann - Chief Investment Officer bij DNB

Weinig risico

Van oudsher waagt DNB zich niet aan risicovolle investeringen met een hoog rendement. “Niet zozeer het rendement staat voorop, maar vooral liquiditeit en waardebehoud. Onze reserves moeten beschikbaar zijn op het moment dat daar behoefte aan is,” legt Siermann uit. DNB heeft een uitgebreide europortefeuille naast een uitgebreide dollarportefeuille. Beide portefeuilles zitten overwegend belegd in (kortlopende) staatsleningen. Naast valutaportefeuilles belegt DNB ook in aandelen en bedrijfsobligaties, het verschil is dat die extern worden belegd. De taak van Siermann wordt om deze beleggingen te monitoren.

Maatschappelijk belang

Gevraagd naar het verschil in dynamiek tussen laag-risico beleggen namens DNB in vergelijking met het rendement-geörienteerde Robeco wijst Siermann op het maatschappelijke belang van een centrale belang. 'Sinds de crisis is het nog duidelijker geworden wat het belang is van een centrale bank. Daar zit je in het centrum van de actualiteit. Het monetair beleid heeft direct invloed op de balans van de bank en heeft zelf weer een directe verbinding met het beleggingsbeleid. Het is niet zo dat we het beleggingsbeleid op elk moment aanpassen, maar de dynamiek is enorm. Je kunt als belegger niet dichter bij het centrum van de financiële markten zitten. Ik vind het een eer om rechtstreeks te kunnen bijdragen aan de maatschappelijke functie van DNB,” besluit Siermann.

Duurzaam beleggen

Naast eindverantwoordelijke voor bestaande en toekomstige beleggingen zal Siermann zich ook toe gaan leggen op duurzaam beleggen. Siermann neemt zitting in een door DNB opgerichte commissie die een aanjagersrol moet gaan spelen wat betreft duurzaam beleggen in de hele financiële sector.