Winst NIBC daalt met 70% en neemt Duitse bank over

13 maart 2014 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

De nettowinst van NIBC daalde in 2013 met 70% van €73 miljoen in 2012 naar €22 miljoen in 2013. De bank had vorig jaar vooral last van het aanhoudende zwakke economische klimaat in kernmarkt Nederland. Dat meldt de Haagse bank tijdens de presentatie van haar jaarcijfers. Ook berichtte NIBC dat ze de kleine Duitse leasebank Gallinat-Bank heeft overgenomen.

Dalende vraag naar krediet en advies en verhoging van voorzieningen

De dalende vraag naar zakelijke kredieten in de eerste maanden van 2013 heeft mede geleid tot een winstdaling in 2013 ten opzichte van 2012. Ook de dalende vraag naar adviesdiensten en hogere voorzieningen (stijging van €45 naar €62 miljoen) en herwaarderingen drukten de winst aanzienlijk.

In het tweede halfjaar constateerde de bank echter een duidelijke verbetering, doordat het economische herstel op gang kwam. Hieronder is de ontwikkeling van de leningportefeuille weergegeven.

NIBC - Ontwikkeling leningportefeuille 2013

Vertrouwen in de toekomst

“Tegen de achtergrond van nog steeds ongunstige economische omstandigheden hebben wij in 2013 het fundament van NIBC verder verstevigd; ons kostenniveau is wederom verlaagd en onze al sterke kapitaal- en liquiditeitspositie verbeterd. De core Tier-1 ratio van de bank is naar maar liefst 18,1% gestegen, bij een Liquidity Coverage Ratio van 150%. Alle ratio’s voldoen ruimschoots aan de Basel III-eisen", aldus vertrekkend CEO Jeroen Drost.

"Hoewel bedrijven tijdens de nasleep van de crisis kwetsbaar blijven, kunnen wij dankzij ons solide fundament, ons voorzichtige financiële beleid, ons klantgerichte bedrijfsmodel en onze toegewijde medewerkers en tevreden klanten profiteren van het aanhoudende economische herstel en onze winstgevendheid op middellange termijn verbeteren. Daarom neem ik, zoals in november vorig jaar aangekondigd, met het volste vertrouwen afscheid van NIBC na de algemene aandeelhoudersvergadering in april."

NIBC koopt Duitse leasebank Gallinat-Bank

NIBC heeft vandaag bekendgemaakt dat zij een overeenkomst heeft ondertekend met ALBIS Leasing voor de overname van het Duitse Gallinat-Bank AG. Gallinat-Bank levert financierings- en leasingproducten aan middelgrote ondernemingen in Duitsland. De bank staat vooral bekend om haar expertise op het gebied van leasing, structuring en securitisaties en sluit daarmee perfect aan op de activiteiten van NIBC. Door de overname breidt NIBC haar productportfolio uit binnen haar focussegment middelgrote bedrijven met een omzet tot €500 miljoen.

Jeroen Drost: “We zijn verheugd over de overname van Gallinat-Bank. Dit sluit perfect aan bij onze strategie om onze activiteiten in Duitsland, onze tweede thuismarkt, uit te breiden. Al vanaf het moment dat we ons vestigden in Duitsland werken we daar hard aan uitbreiding van ons klantenbestand en productassortiment. We waren op zoek naar een mogelijkheid om ons succes in Duitsland verder uit te bouwen. Hiermee laten we zien dat we sterk inzetten op de Duitse markt.”