Financiële educatie Nederlandse kinderen schiet tekort

14 juni 2017 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Nederlandse ouders besteden bij het financieel opvoeden van hun kinderen relatief weinig aandacht aan onderwerpen als lenen, uitlenen en uitgeven. Dat blijkt uit onderzoek van RegioBank onder ruim 1.300 Nederlandse ouders. Volgens Hans van den Bor, directievoorzitter van RegioBank, is er een maatschappelijke rol voor banken weggelegd in de financiële educatie van kinderen.

Volgens recente cijfers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) scoren Nederlandse jongeren van 15 jaar oud relatief slecht op het gebied van financiële kennis. Volgens de OESO ontbreekt het de kinderen aan de juiste vaardigheden en educatie om goede beslissingen te kunnen nemen op het gebied van geldzaken. Hans van den Bor, directievoorzitter bij RegioBank, laat weten zijn eigen beeld in deze onderzoeksresultaten te herkennen: “We horen vaak van onze klanten, veelal ouders, dat ze het lastig vinden hun kind te leren omgaan met geld.”

Financiële opvoeding in Nederland

Dit vormde de aanleiding voor RegioBank om onderzoek te doen naar financiële educatie voor kinderen en financiële opvoeding in Nederland. Voor het onderzoek, dat werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Team Vier, werden in totaal 1.305 Nederlandse ouders met kinderen tussen de 10 en 13 jaar oud ondervraagd over onderwerpen als zakgeld, de waarde van geld, het beheer van financiën en onzekerheden voor wat betreft de financiële opvoeding van hun kind(eren).

Financiele educatie bij Nederlandse kinderen schiet tekort

Uit het onderzoek blijkt dat 75% van de Nederlandse ouders het mijn hun kinderen heeft gehad over geld opzijleggen om te sparen. Onderwerpen als het uitgeven van geld (63%) en het lenen en uitlenen van geld (58%) worden echter minder besproken in Nederlandse gezinnen. Van den Bor geeft aan verbaasd te zijn over de onderzoeksresultaten. “Er is nog een aanzienlijke groep die niet met zijn kinderen praat over het lenen en uitlenen van geld, en die niet weet hoe je het uitgavenpatroon van je kinderen controleert. Dat vind ik zorgelijk.”

65% van de ondervraagden geeft aan te weten hoe je kinderen met (zak)geld leert omgaan. “Dat betekent dat er nog een behoorlijk aantal ouders is, dat in onzekerheid leeft over hoe je kinderen leert omgaan met geld”, benadrukt Van den Bor. Een deel van deze onzekerheid komt voort uit de groei van het aantal betaalmogelijkheden. Een op de zeven ouders denkt dat hun kind beter op de hoogte is van alle betaalmogelijkheden dan hij- of zijzelf. Van den Bor stelt: “Als jouw kennis beperkter is dan die van je kind, geeft dat des te meer reden om het financiële gedrag van je kind te monitoren.”

Rol banken in financiële educatie

Om hun kinderen beter financieel op te voeden, vindt ruim een derde van de ouders dat banken een rol zouden moeten spelen in de financiële educatie van kinderen. Ook de directievoorzitter van RegioBank is van mening dat ouders er niet alleen voor zouden moeten staan als het om financiële opvoeding gaat. “Ik vind ook dat er een maatschappelijke rol voor banken is weggelegd.” 

Hij vervolgt: “Vanuit RegioBank staan de Zelfstandige Adviseurs ouders bij met vragen over de financiële opvoeding van hun kind.” Daarnaast biedt de bank het educatieve pakket JongWijs aan. Dit pakket is bedoeld voor kinderen tot 18 jaar en ondersteunt ouders om hen spelenderwijs financieel op te voeden. RegioBank geeft aan te overwegen om ook een vergelijkbaar programma rondom financiële educatie voor jongvolwassenen op de markt te brengen.