Specialisten bankensector beantwoorden vragen van Twitteraars over duurzaamheid

31 mei 2017 Banken.nl 4 min. leestijd

Gistermiddag tussen 12:00 en 13:00 organiseerde Banken.nl en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) – een Twitteruur over duurzaamheid in de financiële sector. Verschillende specialisten vanuit de bankensector beantwoordden vragen van Twitteraars over duurzaamheid en in het bijzonder de rol van de banken daarbij.

De NVB heeft begin 2017 een publieke consultatie gelanceerd op haar website* waarin de branchevereniging consumenten oproept om mee te denken over de rol die banken kunnen spelen in het realiseren van een duurzame economie. De Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties, 17 wereldwijde doelstellingen op het gebied van duurzaamheid, CSR, onderwijs en zorg & welzijn, zijn hierin leidend. De bankensector heeft zeven van deze doelstellingen geselecteerd om bij te dragen aan de realisatie hiervan.

Ter ondersteuning van de vragenlijst die kan worden ingevuld op de site van de NVB, besloot de branchevereniging om samen met Banken.nl een Twitteruur over duurzaamheid te organiseren. In navolging van het Twitterdebat over de Gedragskaart Financiële Sector, werd een aantal duurzaamheidsspecialisten uit de Nederlandse bankensector uitgenodigd om mee te praten en vragen te beantwoorden via Twitter. Het Twitteruur duurzaamheid vond gister plaats tussen 12:00 en 13:00.

Twitteruur duurzaamheid in volle gang

Het Twitteruurtje

Nadat het uurtje om 12:00 werd geopend, kon iedereen met een Twitter-account hun vragen direct aan de verschillende specialisten vanuit de bankensector stellen of een algemene vraag sturen onder #duurzaamheid. Banken.nl stuurde ook zelf een aantal vragen en stellingen in ter inspiratie.

De stelling: “banken moeten ver weg blijven van duurzaamheidsdoelen en gewoon het MKB financieren”, prikkelde de specialisten. Zij reageerden:

De oproep van Sharon van Ede, Adviseur Duurzaamheid & MVO bij de NVB, werd beantwoord door MKB Nederland:

MKB Nederland over duurzaamheid bij banken

Eerder tijdens het uur werd de vraag gesteld: “Hoe kom je er als consument achter welke financiële producten ‘echt’ duurzaam zijn?” De specialisten wezen hierbij onder meer op groen sparen of beleggen bij een duurzame bank, of raadden aan om met je bank in gesprek te gaan over hoe duurzaam hun producten zijn.

Tweets tijdens het twitteruur voor de bankensector

Een andere vraag was: “Hoeveel % van de beleggingsportefeuille zit in duurzame energie zoals wind, water en zon?” Richard Kooloos, Director Sustainable Banking van ABN AMRO, antwoordde hierop:

Tweets tijdens het twitteruur voor de bankensector 2

Meer vragen en antwoorden van specialisten lezen? Zoek op #duurzaamheid op Twitter en zoek de tweets van 30 mei tussen 12:00 en 13:00.

Trending

In totaal werd #duurzaamheid gedurende het Twitteruur meer dan 60 keer aangehaald in verschillende tweets en dialogen. Daarmee behoorde #duurzaamheid gister tot de trending topics in Nederland.

Duurzaamheid is trending

Banken.nl en NVB bedanken, ook namens de specialisten, alle deelnemers hartelijk voor hun bijdrages en vragen.

* Hoewel het Twitteruur duurzaamheid gisteren om 13:00 was afgelopen, staat de publieke consultatie van de NVB vandaag nog open – de vragenlijst sluit 1 juni. Zie: https://www.nvb.nl/sdg/