Groei pin als favoriete betaalmethode zet voort in 2016

12 april 2017 Banken.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Het aantal betalingen met een pinpas is in 2016 opnieuw sterk toegenomen ten opzichte van het jaar daarvoor. De groeiende populariteit van contactloze betalingen draagt bij aan de groei van het aantal pinbetalingen, dat inmiddels bijna 55% van alle betalingen beslaat. Dat blijkt uit gezamenlijk onderzoek van De Nederlandsche Bank en Betaalvereniging Nederland naar het betaalgedrag van Nederlandse consumenten.

Ieder jaar doen De Nederlandsche Bank (DNB) en Betaalvereniging Nederland samen onderzoek naar het betaalgedrag van Nederlanders bij winkels, benzinestations, horeca en andere gelegenheden. Uit de meest recente editie van het onderzoek blijkt dat het gebruik van de pinpas opnieuw gegroeid is ten opzichte van het jaar daarvoor. In 2015 werd voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis meer betaald met pin dan met contant geld, en in 2016 heeft de pinpas zijn voorsprong verder uitgebouwd naar 54,5% van de betalingen. 45% van de betalingen in het afgelopen jaar was contant, terwijl 0,5% met een creditcard betaald werd. 

Gebruik van betaalmiddelen 2010-2016

In absolute aantallen is er in 2016 2,95 miljard keer contant betaald, tegenover 3,57 miljard betalingen met de pinpas. Bij de laatste categorie worden ook contactloze betalingen met een pinpas of een mobiele telefoon met NFC-chip meegeteld. Gekeken naar het totaal uitgegeven bedrag is in 2016 voor €38 miljard contant afgerekend, ten opzichte van €97 miljard aan pinbetalingen. Daarmee zijn pinbetalingen gemiddeld goed voor een bedrag van ongeveer €27 ten opzichte van minder dan €13 voor contante betalingen. Dat is niet heel verrassend, aangezien nog steeds het grootste deel van de betalingen onder de €10 euro contant wordt afgerekend – 64% van de betalingen onder de €5 is contant en 51% van de betalingen tussen de €5 en €10 – en de pinpas veel vaker gebruikt wordt voor grote bedragen – bij betalingen boven de €50 grijpt men in bijna 80% van de gevallen naar zijn of haar pinpas. 

Net als voorgaande jaren is ook in kaart gebracht hoe het betaalgedrag verschilt tussen leeftijdsgroepen. Zo blijkt net als voorgaande jaren dat tieners (61%) en 65-plussers (55% en 64% boven de 75) nog steeds veelal contant betalen. Wel is het aantal pinbetalingen onder tieners in 2016 hard gegroeid – het gebruik van de pinpas in deze leeftijdscategorie groeide met 7% het hardst van alle leeftijdscategorieën, samen met het gebruik onder jongvolwassenen (19-24 jaar).

Gebruik van betaalmiddelen naar geslacht, leeftijd en opleiding

Betalen zoals men wilt

Uit het onderzoek blijkt ook dat consumenten steeds vaker de betaalmethode kunnen gebruiken die zij willen. Betaalde men in 2010 nog 2,7% van de keren contant waar men eigenlijk met pin wou betalen, in 2016 is dit afgenomen naar 1,6%. De daling is volgens de onderzoekers te danken aan de steeds betere beschikbaarheid van pin-betaalterminals en een aanzienlijke afname van het aantal storingen. Maar ook het aantal gevallen waarin mensen contant wouden betalen, maar genoodzaakt waren om de pinpas te trekken is gedaald – van 2,1% in 2010 naar 1% vorig jaar.