Ageas moet boete betalen voor oude Fortis-misleiding

07 maart 2014 Banken.nl 2 min. leestijd

De AFM boete voor Ageas (ex-Fortis) is in beroep bevestigd. De Fortis-top heeft zich in 2008 schuldig gemaakt aan het verspreiden van misleidende communicatie. Ageas, tot midden 2008 onder de naam ‘Fortis Holding’ het moederbedrijf van de Fortis Bank, moet daardoor €576.000 boete betalen. Dat heeft het College van Beroep voor het Bedrijfsleven definitief bepaald.

Boete definitief

De boete werd in 2010 opgelegd door toezichthouder AFM (Autoriteit Financiële Markten).  Ageas ging daarop in beroep. Echter dat mocht niet baten, zo blijkt nu. “Deze uitspraak is definitief. Bijgevolg zal Ageas de boete van €576.000 euro betalen”, meldt Ageas in een toelichting.

AFM - Ageas

Verkeerd signaal over solvabiliteit

De aanleiding voor de boete waren uitspraken van Fortis topman Jean-Paul Votron op een persconferentie van 5 juni 2008. Hij benadrukte toen dat Fortis kerngezond was. “De solvabiliteit is op schema en sterk”, zei Votron bij die gelegenheid. Volgens AFM staat dat haaks op hoe Fortis er toen werkelijk voor stond. Er werd een onjuist signaal over de solvabiliteit gegeven. Kort daarna kwam het financiële concern in fikse problemen.

Achterhouden koersgevoelige informatie

Een ander aspect dat een rol speelde betreft het achterhouden van koersgevoelige informatie, nadat op 14 juni 2008 in De Financiële Telegraaf een artikel verscheen over onderhandelingen tussen Fortis en Deutsche Bank. Zij onderhandelden over de door de Europese Commissie verplichte verkoop van zakenbankonderdelen van ABN AMRO. De krant schreef dat Fortis verlies zou lijden op een aantal onderdelen die het aan Deutsche Bank moest verkopen. Omwille de informatie in dat artikel, had Fortis “de openbaarmaking van de koersgevoelige informatie, die zij vanaf 21 mei 2008 onder zich had, op 14 juni 2008 niet langer mogen uitstellen”, stelt het College van Beroep voor het bedrijfsleven.

Nationalisatie ABN AMRO en Fortis

Fortis kwam in de herfst van 2008 in ernstige financiële problemen en dreigde te bezwijken aan de gevolgen van de financiële crisis en de overname van ABN AMRO. De Nederlandse en Belgische overheden zagen zich in oktober 2008 genoodzaakt Fortis te nationaliseren en op te splitsen. Sinds de nationalisatie is de Nederlandse staat niet alleen eigenaar van ABN AMRO, maar ook van de Nederlandse tak van Fortis Bank en van ASR, die onder de Fortis Holding vielen. ABN Amro en Fortis zijn sindsdien samengevoegd tot een bank. De Nederlandse staat betaalde in totaal €16,8 miljard. De Belgische tak van Fortis werd verkocht aan de Franse bank BNP Paribas. Alleen de Belgische en de internationale verzekeringstakken zijn nog over evenals een meerderheidsbelang in een kredietportefeuille.