Facebook - WhatsApp deal begeleid door Morgan Stanley

20 februari 2014 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Facebook heeft WhatsApp overgenomen. Het social media netwerk betaalt maar liefst $16 miljard voor de mobiele berichtendienst, omgerekend zo'n €11,5 miljard. WhatsApp werd tijdens de transactie bijgestaan door de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley, Facebook kreeg financieel advies van branchegenoot Allen & Company.

Sinds de start van WhatsApp is de dienst hard gegroeid. De dienst geeft gebruikers van smartphones de mogelijkheid om gratis berichten, foto's en video's met elkaar uitwisselen. Ook kunnen vrienden en collega's met elkaar communiceren in afgeschermde groepen. Volgens de meest recente schattingen heeft WhatsApp wereldwijd momenteel 450 miljoen gebruikers.

Facebook - WhatsApp deal begeleid door Morgan Stanley

Ondanks de grote potentie van WhatsApp is het bedrag dat Facebook neertelt astronomisch te noemen. Wenkbrauwen gingen twee jaar terug al fronsen toen Facebook fotodienst Instagram overnam voor €1 miljard, nu betaalt Facebook 16x meer. Het Amerikaanse social media netwerk betaalt $4 miljard in contanten en geeft zo’n $12 miljard in Facebook-aandelen. Bovendien krijgen de oprichters en medewerkers van WhatsApp in totaal drie miljard dollar aan aandelen.

Volgens Facebook oprichter Mark Zuckerberg zal de overname van WhatsApp geen directe gevolgen hebben voor de mobiele dienst. Wel zal de combinatie van de twee de “groei en betrokkenheid van gebruikers helpen versnellen” aldus Zuckerberg.

Als onderdeel van de deal zal WhatsApp -oprichter en CEO Jan Koum toetreden tot Facebook's bestuur.