Italiaanse banken belemmeren onderzoek van ECB

19 februari 2014 Banken.nl 1 min. leestijd

Twee Italiaanse banken werken het onderzoek om de bankbalansen door te lichten tegen. De twee banken zouden de Italiaanse centrale bank onvoldoende bruikbare informatie hebben toegestuurd. Dat meldt het financieel persbureau Bloomberg. De informatie staat in een document van Banca d’Italia, dat Bloomberg in handen kreeg. Welke banken het betreft, wordt niet in het document gemeld.

Informatie van slechte kwaliteit

Banca d’Italia en de Europese Centrale Bank (ECB)  zijn gezamenlijk bezig met het doorlichten van de balansen van de vijftien grote banken in Italië. Niet alleen leverden twee banken informatie van ‘slechte kwaliteit’ aan, maar ook haalden drie andere banken slechts met veel pijn en moeite de kwaliteitsdrempel, zo stelt het document.

Consequenties en maatregelen onduidelijk

Verder bleek ook dat vier van de vijftien banken hun financiële informatie niet op tijd hadden ingeleverd. Of dat consequenties heeft en welke maatregelen worden genomen tegen de banken die onbetrouwbare en kwalitatief slechte informatie hebben ingeleverd of niet op tijd hun informatie hebben ingediend, wordt uit het document niet duidelijk. Banca d’Italia heeft het slechts over ‘conservatieve aanpassingen’.

Europese stresstest

Het verzoek om informatie door Banca d’Italia en de Europese Centrale Bank (ECB) is onderdeel van de stresstest die de 128 grootste banken in de eurozone ondergaan. De Europese Centrale Bank (ECB) krijgt bij dat proces hulp van de nationale toezichthouders.Na de test wordt de Europese Centrale Bank (ECB) verantwoordelijk voor het toezicht op de Europese banken.