DNB sleept IJslandse garantiefonds voor de rechter

12 februari 2014 Banken.nl 1 min. leestijd

Door de val van moederbedrijf Landsbanki verloren veel Nederlandse en Britse Icesave-spaarders hun geld. Voor zover hun tegoeden binnen de normen van het depositogarantiestelsel vielen, zijn zij gecompenseerd door de toezichthouders in eigen land. Deze toezichthouders proberen al jaren de rekening door te schuiven naar IJsland.

De Nederlandsche Bank

Claim van €6 miljard voor IJslanders

Het TIF (IJslands garantiefonds) heeft laten weten dat De Nederlandsche Bank (DNB) €660 miljoen van de IJslanders eist. Ook het Britse Financial Services Compensation Scheme (FSCS) wil geld zien en eist €2,87 miljard. Inclusief rente en proceskosten kan de Nederlandse en Britse claim, voor de IJslanders, oplopen tot in €6 miljard. De dagvaarding is naar verluidt al in november verstuurd, maar nu pas naar buiten gebracht.

DNB bevestigt lopende procedure

DNB bevestigt het sturen van een dagvaarding aan het IJslandse garantiefonds, maar wil lopende de procedure inhoudelijk niet verder ingaan op de zaak. DNB is naar de rechter gestapt om de schade door het faillissement van de IJslandse spaarbank Icesave in 2008 alsnog vergoed te krijgen.