Barclays schrapt 12.000 banen en verhoogt bonuspot

12 februari 2014 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De Britse bank Barclays wil dit jaar tussen de 10.000 en 12.000 banen schrappen. Het financiële concern wil daarmee de bedrijfskosten flink drukken. Het totaalbedrag aan bonussen gaat tegelijkertijd omhoog.  De personeelsreductie betreft een kleine 9% van het totale personeelsbestand van ongeveer 139.000 werknemers wereldwijd.

Kostenbesparing €2 miljard per jaar

In Groot-Brittannië verdwijnen ongeveer 7.000 banen, deelt Barclays topman Antony Jenkins mee. De helft van de betrokken werknemers is al op hoogte. Onder meer ruim 800 managers moeten het veld ruimen, net als ongeveer 400 zakenbankiers. De ontslagen komen bovenop een eerdere ontslagronde, die begin vorig jaar werd aangekondigd. Zo werden 1.800 banen geschrapt in de zakelijke divisie en de investeringstak, waar ook de nieuwe ontslagen gaan vallen.

Daarnaast schrapte de Britse bank vorig jaar 1.900 banen bij de afdeling voor Europese consumenten. Ook gaat Barclays 400 vestigingen sluiten en vervangen door servicepunten in supermarkten. De reorganisaties moeten de kosten voor eind 2015 met 1,7 miljard pond (ruim €2 miljard) per jaar verlagen.

Schrappen banen bij Barclays

Bonusuitkeringen stijgen weer

De Britse bank maakte ook bekend dat, door het ‘goede’ jaarresultaat, het totaalbedrag voor bonussen voor bankiers wordt verhoogd met bijna 10% naar bijna 2,4 miljard pond (ongeveer €2,9 miljard). Dit staat in schril contrast met het aangekondigde banenverlies. Barclays heeft vorig jaar 10% meer bonussen uitgekeerd. Het globale bedrag dat aan bonussen is uitgekeerd steeg met 210 miljoen pond tot 2.378 miljard pond. Bij zakenbankiers stegen de bonussen met 13%, terwijl de winst er volgens financieel persbureau Bloomberg juist met 37% afnam.

“Bij Barclays geloven we in vergoeding in functie van prestatie, om te verzekeren dat we de juiste mensen in de juiste functies hebben”, aldus topman Jenkins. Volgens Barclays is het verhogen van de bonussen op lange termijn in het belang van de aandeelhouders. Jenkins zelf liet eerder al weten af te zien van zijn eigen bonus van 2,7 miljoen pond.

Jaarcijfers Barclays

De Britse bank verdiende vorig jaar 540 miljoen pond. Het jaar daarvoor werd nog een verlies van 624 miljoen pond in de boeken geschreven. Bij Barclays was er sprake van een forse daling van de winst voor belastingen. Die viel met 5,2 miljard pond 32% lager uit dan in 2012.