BinckBank kijkt terug op een succesvol vierde kwartaal

04 februari 2014 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel

Online beleggingsbank BinckBank heeft zijn resultaten over het vierde kwartaal van 2013 bekend gemaakt. De bank laat een stijging qua transacties (12%), omzet (49%) en winstgevendheid (51%) zien.

Mooie resultaten

Het totaal aantal transacties bij BinckBank steeg in het vierde kwartaal van 2013 met 12% tot 2 miljoen. De omzet van BinckBank kwam in het vierde kwartaal uit op een totaal van €53,7 miljoen, tegen €35,9 miljoen een jaar eerder. Dit is een omzetstijging van 49% en meer dan de €49,3 miljoen aan omzet die analisten hadden verwacht. De nettowinst steeg met 51% tot €22,7 miljoen. Ook dit resultaat was beter dan verwacht. Analisten rekenden op een winst van ruim €17 miljoen. Over heel 2013 komt de nettowinst van BinckBank uit op €55 miljoen en stegen de totale inkomsten met 12% ten opzichte van 2012 tot €159,6 miljoen.

BinckBank kijkt terug op een succesvol vierde kwartaal

Afschrijving op Able

BinckBank waardeert €10 miljoen af op het onderdeel Able. De bank zette dit onderdeel, dat de niet-bancaire activiteiten verenigt, in november al in de etalage vanwege teleurstellende resultaten. De afschrijving betekent volgens bestuursvoorzitter Koen Beentjes niet dat BinckBank verwacht een lagere prijs voor de activiteiten te kunnen krijgen. Het bedrijf heeft een aantal geïnteresseerde partijen van informatie voorzien en wacht hun reactie momenteel af, aldus de topman. Daarnaast gaat deze afschrijving volgens de bank niet ten koste van de solvabiliteit van de bank.

Geen voorspelling over 2014

Kijkend naar volgend jaar vindt Beentjes het beursklimaat te grillig om een gefundeerde uitspraak over de resultaten van BinckBank in 2014 te kunnen doen. De bank gaf geen concrete voorspelling voor 2014. Wel meldt Beentjes dat de instroom bij Alex Vermogensbeheer in januari op peil is gebleven en verwacht de bank in de loop van het tweede kwartaal met een eigen turbo-product op de markt te komen. Dit product moet de gederfde inkomsten door het begin dit jaar ingevoerde provisieverbod compenseren.

Doelstellingen komende 2 jaar bijgesteld

Wel heeft BinckBank haar transactie- en portefeuille-doelstellingen voor de komende 2 jaar bijgesteld. De bank heeft de doelstelling voor het aantal transacties de komende twee jaar verlaagd van 13,5 miljoen naar 9,5 miljoen. BinckBank past zijn transactiedoelstellingen voor 2015 mede aan omdat de doelen voor het beheerd vermogen bij Alex (teller staat nu op €2,1 miljard) en het geadministreerd vermogen Retail brokerage al zijn gehaald. De doelstelling voor Alex wordt met €1,5 miljard opgekrikt tot een beheerd vermogen van €3,5 miljard in 2015. Bij Retail brokerage wordt nu gemikt op €12 miljard eind volgend jaar, tegen €10 miljard in de eerdere plannen.

Geen uitbreiding in buitenland

Verder geeft BinckBank aan dat de volumes in diverse markten al jaren nauwelijks groeien en dat de prijzen blijvend onder druk staan, waardoor het lastig is nieuwe markten als prijsvechter te betreden. De bank heeft daarom besloten op korte termijn niet te streven naar verdere uitbreiding in het buitenland.