Ex-ING manager wordt nieuwe bestuursvoorzitter AFM

04 februari 2014 Banken.nl 2 min. leestijd

Eind vorige week droeg de raad van toezicht van de Autoriteit Financiële Markten Van Vroonhoven voor als geschikte opvolgend bestuursvoorzitter van de toezichthouder. Namens de ministerraad toonde Minister Dijsselbloem zich positief over de aanstelling. Hij noemde haar een geschikte opvolger, door rijke ervaring en kennis op het gebied van het financiële segment, verenigd met haar NS achtergrond. In haar rol als NS directielid houdt Van Vroonhoven zich vooral bezig met het management ten aanzien van de lopende Fyra-problematiek bij de spoorwegen. Dijsselbloem roemde haar verder voor haar enorme inzet ten aanzien van de lopende kwestie.

Merel van Vroonhoven - AFM

Van Vroonhoven
Van Vroonhoven studeerde van 1986-1993 geofysica aan de TU Delft, waarna ze in 1994 haar loopbaan als Team Manager startte bij verzekeringsmaatschappij RVS*. Tussen 1995 en 1997 was Van Vroonhoven Programma Manager bij ING. Na twee jaar 1995-1997 bij ING bekleedde Van Vroonhoven tien jaar diverse leidinggevende functies (Manager Corporate Clients, General Manager Pensions) bij Nationale Nederlanden**, ook voor de Poolse tak van de organisatie (Marketing and Sales Director). Vanaf 2007 maakte ze deel uit van het Management Team Europe bij ING Investment Management.

Naast haar ruime ervaring binnen Nationale Nederlanden en ING is Van Vroonhoven actief (geweest) binnen de toezichtsraden van de TU delft** (2006-2011), het Spoorwegmuseum (2010-heden), Port of Rotterdam (2011-heden) en in de bestuursraden van de Nederlandse Spoorwegen (2009-heden) en de Nederlandse Vereniging voor Autisme (2012-heden).

AFM
Van Vroonhoven wordt vanaf april 2014 de nieuwe bestuursvoorzitter van de AFM. De AFM houdt toezicht op de markten van sparen, lenen, beleggen en verzekeren. Het toezicht van de AFM heeft het doel om het vertrouwen in de financiële markten te borgen en eerlijke en transparante financiële markten te bevorderen.

*   RVS was een verzekeringsmaatschappij, die onderdeel werd van Nationale Nederlanden (NN)
** Nationale Nederlanden werd in 1991 onderdeel van de ING Groep