Lloyds: Binnen 6 jaar naar 40% vrouwen in de top

03 februari 2014 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

De Britse bank Lloyds Banking Group kreeg eind vorig jaar een boete van ruim 28 miljoen pond (€33 miljoen) wegens ernstige tekortkomingen bij de interne controles op verkoopmethodes. De conclusie destijds luidde: stimuleringsregelingen als bonussen leiden tot een ernstig risico dat medewerkers van de bank onder druk worden gezet om bepaalde doelen te bereiken. In de gewenste verandering van de cultuur zet Lloyds onder andere in op meer vrouwen in de topfuncties binnen de bank.

Dichterbij de klant en betere prestaties

Binnen 6 jaar moet 40% van de topfuncties worden bekleed door een vrouw. Deze doelstelling is onderdeel van een grotere set doelen die de nieuwe cultuur en maatschappelijke functie van Lloyds moeten onderstrepen. Zo zouden er ook plannen zijn om meer geld te lenen aan MKB’ers en starters op de woningmarkt. Nu bekleden vrouwen 28% van de 5000 topposities binnen de bank. Een argument om dit percentage de komende jaren te verhogen is onder andere het feit dat Lloyds wil dat hun management een betere afspiegeling vormt van haar klantenbestand. Ook is de Britse bank van mening dat meer diversiteit binnen managementteams van toegevoegde waarde kan zijn voor de prestaties.

Lloyds: Binnen 6 jaar naar 40% vrouwen in de top

Ook in Nederland feminisering van bankensector zichtbaar

Lloyds is het eerste beursgenoteerde bedrijf in de FTSE-100, de belangrijkste Londense beursindex, dat zich formeel ten doel stelt om meer vrouwen in de top te krijgen. Ook binnen de Nederlandse bankensector zie je een feminisering van het management bij banken ontstaan. Zo maakte ABN AMRO onlangs bekend dat 55% van de nieuwe trainees die bij de bank starten vrouw is, een verhouding die tot niet al te lang geleden nog ondenkbaar was. En zie je bij ING dat vrouwen als Annerie Vreugdehill (Directeur Commercial Banking), Antionette Leopold (Directeur Productmanagement Hypotheken), Annet van der Hoek (Directeur Business Change) en Karien van Gennip (Directeur Private Banking, Personal Banking & Beleggen) succesvol belangrijke functies bekleden binnen de bank.