Bladeren

Commercial Bank

Een Commercial Bank is de bank voor bedrijven. Een Commercial Bank levert financiële producten en diensten aan het Midden- en Klein Bedrijf.

Dienstverlening

Het basis dienstenpakket van een Commercial Bank bestaat onder andere uit betaal-, spaar- en incassodiensten, financieren en het ondersteunen van internationaal betalingsverkeer. Naast het basis dienstenpakket van een Commercial Bank worden bedrijven ondersteund met complexe financiële vraagstukken zoals cashmanagement, handelsfinanciering, corporate finance en de handel in derivaten om bijvoorbeeld handelsrisico’s af te dekken.

De startende ondernemer, de ZZP’er en de kleine MKB’er zijn voornamelijk aangewezen op de kanalen van de Retail Bank (bankkantoor, telefoon of internet). De dienstverlening aan de grotere bedrijven verloopt in veel gevallen via een vaste relatiemanager.

Trends

De bedrijven van vandaag de dag vragen om meer maatwerk producten tegen een lagere prijs. De dienstverlening van een Commercial Bank zal dan ook steeds meer moeten aansluiten bij de specifieke behoefte van de bedrijven. Dit vraagt om een focus op de klant en om een efficiënte bedrijfsvoering.

Kredietverlening onder druk

Het is voor de Commercial Bank lastiger en duurder geworden om kapitaal uit de markt te verkrijgen. Daarnaast moeten banken door nieuwe wet- en regelgeving meer kapitaal aanhouden. Dit heeft tot gevolg dat banken voorzichtiger zijn geworden met het verstrekken van krediet aan bedrijven. Meer dan ooit wordt risico's afgewogen voordat een krediet wordt verstrekt.

Nederlandse Commercial Banks

De Nederlandse grootbanken richten zich op commercial banking, vaak onder de naam business banking of corporate banking. Andere banken zijn meer gespecialiseerd in commercial banking zoals NIBC, Kempen & Co, Bank Mendes Gans, Deutsche Bank Nederland, GE Artesia Bank. Deze banken bieden ook producten en diensten aan die vallen onder een Investment Bank.

Voor een lijst met commercial banken die in Nederland actief zijn klik hier

Carrière

De carrièremogelijkheden binnen een Commercial Bank zijn zeer divers. Er zijn tal van mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen op een bepaald vakgebied of om jezelf te ontwikkelen naar een allround financieel adviseur. De Commercial Bank kent commerciële functies en gespecialiseerde functies die zich richten op een bepaalde productgroep. In een commerciële functie ben je als adviseur bezig met uitdagende financiële adviestrajecten voor vaak je eigen zakelijke klantenportefeuille. De adviseurs werken samen met een team van specialisten op het gebied van kredietverlening, cashmanagement, treasury etc..

De bancaire sector is een kennisintensieve sector. Voor professionals die werkzaam zijn binnen banken is het daarom essentieel om zichzelf blijvend te ontwikkelen in hun vakgebied. Het werken binnen een bank is dan ook zeer uitdagend en afwisselend. De arbeidsvoorwaarden van banken en de mogelijkheden om opleidingen te volgen zijn vaak uitstekend. Dit maakt het dat banken relatief hoog scoren in de jaarlijkse peiling van de beste werkgevers van Nederland.

Veel voorkomende functies binnen een Commercial Bank zijn:

Voor een compleet overzicht van alle vacatures klik hier.