Rabobank versterkt kapitaalbuffers met uitgifte certificaten

19 januari 2017 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

Rabobank heeft met de uitgifte van 60 miljoen certificaten een bedrag opgehaald van €1,6 miljard. De bank gaat het geld gebruiken voor het versterken van zijn kapitaalbuffers.

Op 11 januari 2017 heeft Rabobank een certificatenuitgifte aangekondigd van 60 miljoen nieuwe Rabobank certificaten, met als doel het ophalen van een eigen vermogen van €1 miljard. De prijs van de certificaten werd vastgesteld op 108% van de nominale waarde van €25 – terwijl de koers ten tijde van de aankondiging op 115% van de nominale waarde stond. Met de uitgifte komt het totale aantal uitstaande Rabobank certificaten uit op net iets minder dan 300 miljoen.

Rabobank kantoor

De doelstelling van Rabobank is ruimschoots gehaald. Het boek werd 2,4 keer overtekend, onder meer door een grote vraag vanuit institutionele en particuliere beleggers. In totaal heeft de bank een bedrag van €1,62 miljard aan eigen vermogen opgehaald. Rabobank heeft laten weten dit bedrag te zullen gaan gebruiken voor het versterken van zijn kapitaalbuffers. Hiermee anticipeert de bank op een verwachte verhoging van de kapitaaleisen en voldoet Rabobank aan zijn doelstelling van een Common Equity Tier 1 (“CET1”) van minimaal 14%. Aan het einde van H1 2016 lag de ratio, gemeten volgens de strengste methode, op 12,4%. De uitgifte voegt hier ongeveer 75 basispunten aan toe.

Op 24 januari 2017 zullen de Rabobank Certificaten worden geleverd en betaald, en start de handel. De certificaten zijn genoteerd aan Euronext Amsterdam en kennen geen einddatum. De uitstaande certificaten vormen samen het grootste deel van het achtergesteld kapitaal van Rabobank en tellen mee voor het eigen vermogen. Certificaathouders ontvangen een minimale couponrente van 6,5% per jaar. De beoogde vergoeding wordt per kwartaal uitgekeerd.