106 Zwitserse banken gaan VS bankdata verstrekken

27 januari 2014 Banken.nl 2 min. leestijd

Het Zwitserse bankgeheim brokkelt verder af. In navolging van Valiant gaan ruim 100 kleinere Zwitserse banken actief samenwerken met de VS om belastingontduiking tegen te gaan. Wanneer banken vermoeden dat Amerikaanse klanten belasting ontduiken zullen deze banken de bankgegevens verstrekken aan de VS.

Einde van het Zwitserse bankgeheim in zicht

De Zwitserse wet op het bankgeheim verbiedt banken om informatie te verstrekken en deze wet is verankerd in de grondwet. Onder druk van Amerika en de Europese Unie lijkt een einde aan deze wet in zicht. De Zwitserse minister van Financiën, Eveline Widmer-Schlumpf bereikte al eerder overeenstemming met de Verenigde Staten. Zij spraken af dat Zwitserse banken op vrijwillige basis bankinformatie over hun Amerikaanse klanten kunnen doorgeven. Als de banken dat niet doen, dan lopen zij het risico dat zij strafrechtelijk vervolgd gaan worden.

Om strafrechtelijke vervolging te voorkomen hadden ruim 300 kleinere Zwitserse banken tot 31 december 2013 de tijd gekregen om aan te geven of ze willen meewerken aan openheid over de bankgegevens van Amerikaanse klanten. Tot nu toe hebben zich 106 banken gemeld.

106 Zwitserse banken helpen VS fraude op te sporen

Zwitserse grote banken worden al onderzocht

Het Amerikaanse ministerie van Justitie onderzoekt momenteel al enkele grote Zwitserse banken, zoals Credit Suisse, Julius Bär en Pictet. Naar verwachting zal met deze banken een schikking worden getroffen. In 2009 kreeg de grootste Zwitserse bank UBS al een boete van 780 miljoen dollar opgelegd, omdat de bank actief samenwerkte met Amerikaanse klanten, die belasting willen ontwijken.

Bij de schikking destijds is met UBS overeengekomen, dat de bank voortaan gegevens over de Amerikaanse klanten zou delen. Als een bank vrijwillig de Verenigde Staten bankinformatie verstrekt over hun Amerikaanse klanten, dan wil dat niet zeggen dat zij van sancties zijn gevrijwaard. Uit onderzoekt kan ook blijken dat zij een actief beleid hebben gevoerd om rijke Amerikaanse klanten binnen te halen om belasting te ontwijken. In dat geval kunnen alsnog sancties volgen. 

Gerelateerde berichten
Valiant informeert als eerste Zwitserse bank de VS
Zwitserse UBS wil Nederlandse zwartspaarders lozen
KPMG: Zwitserse banken verwachten einde bankgeheim
Zwitserse commissie bepleit versoepeling bankgeheim
Delta Lloyd: Bankgeheim wereldwijd verder onder druk
Zwitsers bankgeheim zwicht voor Amerikaanse druk