Zwitsers bankgeheim zwicht voor Amerikaanse druk

31 mei 2013 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

Het Zwitserse bankgeheim lijkt te zwichten onder de politieke druk van de Verenigde Staten. Volgens de Financial Times wordt het bankgeheim van Zwitserland in een wetsontwerp versoepeld en kunnen Zwitserse banken straks met Amerikaanse belastingdienst afspraken maken over het opsporen van belastingontwijkers. 

De Zwitserse wet op het bankgeheim verbiedt banken om informatie te verstrekken. Op dit moment is echter een wetsontwerp in de maak die deze beperking opheft. Als gevolg hiervan mogen banken zelfstandig afspraken maken over het delen van informatie met bijvoorbeeld de Amerikaanse belastingdienst.

Zwitsers bankgeheim

Ruben Freudenthal, Partner bij Deloitte, gaf bij BNR een uitgebreide bespiegeling op deze ontwikkeling. Hij ziet de huidige versoepeling van het bankgeheim als drukmiddel voor de Zwitserse banken en uiteindelijk het einde van het bankgeheim in Zwitserland. 

Drukmiddel voor de Zwitserse banken

“Wat de regering doet is de wet tijdelijk of permanent opzij zetten. Vervolgens is het aan de banken zelf om mee te gaan met de Amerikaanse eisen. In theorie kan een Zwitserse bank zeggen: 'we doen niet mee', maar de gevolgen zijn dan wel enorm. De Amerikaanse belastingdienst zal in ieder geval de gegevens willen hebben van Amerikanen die geld in Zwitserland ondergebracht hebben. Het is niet logisch dat de Zwitserse banken meer informatie aan de Amerikaanse fiscus geeft dan deze vraagt”, aldus Freudenthal.

Einde van het bankgeheim in Zwitserland

"Het is een hele belangrijke stap in het doorbreken van het bankgeheim in Zwitserland, maar het wachten is nog op de inhoud van het exacte wetsvoorstel dat de Zwitserse regering voorstelt en zal moeten aannemen. De discussie of de Zwitserse autoriteiten mee moeten werken aan opheffing van het bankgeheim is al oud. Wat je nu ziet is een soort concurrentieslag tussen koploper Amerika, de Europese Unie, maar ook de individuele lidstaten om regelingen te treffen met andere landen. Of het bankgeheim wereldwijd ooit zal uitsterven is de vraag. Er zullen waarschijnlijk altijd landen zijn die weinig te duchten hebben van de economische druk van buiten. Maar een land als Zwitserland zal waarschijnlijk met een paar jaar wel door de knieën gaan”, vervolgt Freudenthal zijn verhaal tegenover BNR.