KPMG: Zwitserse banken verwachten einde bankgeheim

08 november 2013 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

Aan het bankgeheim in Zwitserland zal binnenkort een einde komen. Een groot aantal private banks in Zwitserland is die mening toegedaan. Veel Zwitserse banken zijn er zelfs van overtuigd dat de stap naar automatische uitwisseling van informatie snel gezet zal worden.

Bankgeheim verdwijnt

KPMG Zwitserland en de Universiteit van Zürich hebben daar onderzoek naar gedaan. Uit het onderzoek ‘Success through innovation – acieving sustainability and client-centricity’ komt naar voren dat 66% van de private banks in Zwitserland verwachten dat op korte termijn het bankgeheim verdwijnt en dat automatische uitwisseling van informatie de standaard gaat worden.

Zwitserland - Bankgeheim

Wel privacy, geen belastingontduiking

De private banks blijven het wel van groot belang vinden dat de privacy voor de Zwitserse klanten wordt gewaarborgd. Ze geven echter ook aan dat zij niet ‘de kluis’ willen zijn voor klanten die belasting willen ontduiken.

Internationale standaard

Uit de survey blijkt verder dat Zwitserse private banks er nog over twijfelen of de Zwitserse overheid het initiatief moet nemen voor de onderhandelingen met de Europese Unie of dat men eerst de totstandkoming een internationale standaard (de OESO werkt daar aan) moet afwachten.

Bankgeheim al langer ter discussie

In Zwitserland staat het bankgeheim al enige tijd ter discussie. Een klokkenluider heeft destijds de Amerikaanse autoriteiten geïnformeerd over de praktijken van UBS, die haar Amerikaanse klanten zou hebben aangezet tot belastingontwijking. UBS heeft een schadevergoeding betaald, toen bleek dat strafrechtelijke vervolging er aan ging komen.